Министарство одбране Републике Србије
 
12.02.2016.

Интензивирање сарадње у области одбране са Аустријом




Сарадња у области одбране је интензивна и садржајна, у сталном успону и у складу са укупним односима две земље, констатовали су током одржавања билатералних одбрамбених консултација и разговора о политици одбране у Бечу од 9. до 11. фебруара 2016. године начелник Дирекције за безбедносну политику генерал-мајор Јохан Франк и начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац.

У отвореном и конструктивном дијалогу, размењена су мишљења о актуелним регионалним и глобалним безбедносним темама, са посебним освртом на миграторну кризу и тероризам.

Саговорници су се сагласили да коначно решење тог комплексног изазова не може бити у парцијалним и локалним корацима, већ у јединственом наступу целокупне међународне заједнице.

Као један од корака, аустријска страна покренула је иницијативу за одржавање хитног састанка Централноевропске одбрамбене сарадње ~(CEDC)~ на нивоу министара одбране у Бечу, на који су позвани и министри одбране Републике Србије, Црне Горе и Републике Македоније, ради разматрања заједничког ангажовања припадника оружаних снага током миграторне кризе, посебно на „балканској рути“, као и унапређењу прекограничне сарадње.

Као основи предуслов за стабилност и просперитет региона Западног Балкана истакнута је неопходност унапређења регионалне сарадње и заједничко деловање у супротстављању савременим безбедносним изазовима и претњама.

Генерал-мајор Франк упознао је капетана бојног брода Милана Коњиковца са кључним елементима стратешких докумената Републике Аустрије у домену одбране и достигнућима у реформи система одбране. Честитао је Републици Србији на успешном председавању ОЕБС и захвалио на пренетим искуствима, с обзиром на то да Аустрија преузима председавање 2017. године. Генерал Франк поновио је подршку европским интеграцијама Србије и изразио спремност за преношење искустава из ангажовања у концепту борбених група Европске уније и Европској одбрамбеној агенцији.

Капетан бојног брода Коњиковац истакао је да, с обзиром на то да је Аустрија чланица Програма Партнерство за мир и војно неутрална земља, за Србију могу бити од велике користи аустријска искуства у области одбране. Он је  упознао генерала Франка са степеном сарадње са НАТО у оквиру Програма Партнерство за мир, приоритетима сарадње са Европском унијом, тренутним и плановима за ангажовање у мултинационалним операцијама.

Капетан бојног брода Коњиковац  захвалио је на професионалном ангажовању припадника аустријских Оружаних снага у саставу КФОР и поновио став да је за Србију КФОР једини гарант безбедности на Косову и Метохији.

Заједнички је констатован значај континуитета сусрета на високом нивоу, ради одређивања стратешких смерница будуће сарадње, као и продубљивање војно-војне сарадње, што би допринело подизању нивоа оперативних и функционалних способности оружаних снага.

На крају састанка усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2016. годину.