Министарство одбране Републике Србије
 
04.02.2016.

Честитке поводом војних празника



Честитка поводом Дана Војног архива

Свим припадницима Војног архива упућујем искрене честитке поводом 5. фебруара – Дана установе.

Настављајући традицију Трећег историјског одељења Главног генералштаба, дугу 140 година, чији је задатак био да „прибира историјска дата“, чува целокупну архиву и руководи Генералштабном библиотеком, чиме је утемељено прво институционално бављење војном историјом и архивом у српској војсци, дали сте значајан допринос заштити културне баштине како Министарства одбране и Војске, тако и Републике Србије. У години јубилеја ваше установе и обележавања стогодишњице Првог светског рата показујете како се презентују и баштине национални дух и традиције.

Сигуран сам да ћете и убудуће остваривати запажене резултате на пољу научноистраживачког рада захваљујући истрајности на истраживању и прикупљању архивске грађе из богате културне ризнице Војног архива.

Честитам вам јубилеј, уз жељу да имате пуно успеха у будућем раду.

Честитка поводом Дана геодетске службе

Свим припадницима геодетске службе упућујем срдачне честитке поводом 5. фебруара – Дана службе.

Тог дана 1876. године, кнез Милан Обреновић донео је одлуку о формирању Географског одељења намењеног за премер Србије за војне потребе. Настављајући традицију дугу 140 година, у протеклом периоду сте постигли запажене резултате у области геотопографског обезбеђења наше војске и у реализацији пројеката од општег друштвеног значаја.

Честитам вам јубилеј, уз жељу да и у наредном периоду професионално и квалитетно извршавате постављене задатке, развијате и унапређујете геодетску службу и на тај начин дајете пун допринос оперативној и функционалној способности како Војске Србије, тако и Министарства одбране.

Честитка поводом Дана Војногеографског института

Свим припадницима Војногеографског института честитам 5. фебруар – Дан Института.

Настављајући традицију дугу 140 година, постизали сте високе резултате у реализацији бројних пројеката како у Војсци Србије, тако и у Републици Србији. Захваљујући изузетном залагању многих генерација официра и стручњака различитих профила, успели сте да се Војска Србије са пуним правом сврста у ред савремених и модерно уређених војних организација.

Уз честитке за празник и овај велики јубилеј, искрено вам желим да и у наредном периоду постижете врхунске резултате на истраживачком и научном пољу и на путу реформи својим радом дате допринос даљем развоју и просперитету Војске Србије и Министарства одбране.

Честитка поводом Дана Института за стратегијска истраживања

Свим припадницима Института за стратегијска истраживања честитам 5. фебруар – Дан Института.

Тог дана 1876. године, кнез Милан Обреновић донео је Указ о „Устројству Главног Ђенералштаба“, којим је предвиђено да Главни генералштаб има три одељења, од којих је треће историјско. Тиме је утемељено прво институционално бављење војном историјом и те традиције баштини Институт за стратегијска истраживања Министарства одбране. У првом званичном предлогу за писање војне историје и прикупљање архивске грађе професора историје и географије у Артиљеријској школи, Јована Драгашевића, министру војном указује се на многе сегменте који се тичу рата и ратне вештине.

Верујем да ћете и убудуће давати пун допринос како у области историографског и научноистраживачког рада, тако и афирмацији Војске Србије и Министарства одбране.

Честитам вам јубилеј и желим пуно успеха у реализацији свих ваших планова, као и да својим стручним и научним радом успете да непрекидно обогаћујете националну свест о нама и свету у коме живимо.