Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.02.2016.

Čestitke povodom vojnih praznika



Čestitka povodom Dana Vojnog arhiva

Svim pripadnicima Vojnog arhiva upućujem iskrene čestitke povodom 5. februara – Dana ustanove.

Nastavljajući tradiciju Trećeg istorijskog odeljenja Glavnog generalštaba, dugu 140 godina, čiji je zadatak bio da „pribira istorijska data“, čuva celokupnu arhivu i rukovodi Generalštabnom bibliotekom, čime je utemeljeno prvo institucionalno bavljenje vojnom istorijom i arhivom u srpskoj vojsci, dali ste značajan doprinos zaštiti kulturne baštine kako Ministarstva odbrane i Vojske, tako i Republike Srbije. U godini jubileja vaše ustanove i obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata pokazujete kako se prezentuju i baštine nacionalni duh i tradicije.

Siguran sam da ćete i ubuduće ostvarivati zapažene rezultate na polju naučnoistraživačkog rada zahvaljujući istrajnosti na istraživanju i prikupljanju arhivske građe iz bogate kulturne riznice Vojnog arhiva.

Čestitam vam jubilej, uz želju da imate puno uspeha u budućem radu.

Čestitka povodom Dana geodetske službe

Svim pripadnicima geodetske službe upućujem srdačne čestitke povodom 5. februara – Dana službe.

Tog dana 1876. godine, knez Milan Obrenović doneo je odluku o formiranju Geografskog odeljenja namenjenog za premer Srbije za vojne potrebe. Nastavljajući tradiciju dugu 140 godina, u proteklom periodu ste postigli zapažene rezultate u oblasti geotopografskog obezbeđenja naše vojske i u realizaciji projekata od opšteg društvenog značaja.

Čestitam vam jubilej, uz želju da i u narednom periodu profesionalno i kvalitetno izvršavate postavljene zadatke, razvijate i unapređujete geodetsku službu i na taj način dajete pun doprinos operativnoj i funkcionalnoj sposobnosti kako Vojske Srbije, tako i Ministarstva odbrane.

Čestitka povodom Dana Vojnogeografskog instituta

Svim pripadnicima Vojnogeografskog instituta čestitam 5. februar – Dan Instituta.

Nastavljajući tradiciju dugu 140 godina, postizali ste visoke rezultate u realizaciji brojnih projekata kako u Vojsci Srbije, tako i u Republici Srbiji. Zahvaljujući izuzetnom zalaganju mnogih generacija oficira i stručnjaka različitih profila, uspeli ste da se Vojska Srbije sa punim pravom svrsta u red savremenih i moderno uređenih vojnih organizacija.

Uz čestitke za praznik i ovaj veliki jubilej, iskreno vam želim da i u narednom periodu postižete vrhunske rezultate na istraživačkom i naučnom polju i na putu reformi svojim radom date doprinos daljem razvoju i prosperitetu Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

Čestitka povodom Dana Instituta za strategijska istraživanja

Svim pripadnicima Instituta za strategijska istraživanja čestitam 5. februar – Dan Instituta.

Tog dana 1876. godine, knez Milan Obrenović doneo je Ukaz o „Ustrojstvu Glavnog Đeneralštaba“, kojim je predviđeno da Glavni generalštab ima tri odeljenja, od kojih je treće istorijsko. Time je utemeljeno prvo institucionalno bavljenje vojnom istorijom i te tradicije baštini Institut za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane. U prvom zvaničnom predlogu za pisanje vojne istorije i prikupljanje arhivske građe profesora istorije i geografije u Artiljerijskoj školi, Jovana Dragaševića, ministru vojnom ukazuje se na mnoge segmente koji se tiču rata i ratne veštine.

Verujem da ćete i ubuduće davati pun doprinos kako u oblasti istoriografskog i naučnoistraživačkog rada, tako i afirmaciji Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

Čestitam vam jubilej i želim puno uspeha u realizaciji svih vaših planova, kao i da svojim stručnim i naučnim radom uspete da neprekidno obogaćujete nacionalnu svest o nama i svetu u kome živimo.