Министарство одбране Републике Србије
 
25.06.2015.

Завршена вежба ~



После три дана летачких активности у ваздушном простору Србије и Румуније, данас је на батајничком аеродрому успешно окончана вежба ~„Air solution 2015“~, у којој су учествовали представници РВиПВО Војске Србије и Ваздухопловних снага Румуније.

Вежба је изведена на територији и у ваздушном простору Србије и Румуније, с циљем подизање нивоа способности РВиПВО за извршавање задатака контроле и заштите ваздушног простора и заштите ваздухопловних снага у току извођења операција.

Руководилац вежбе наших припадника, командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Предраг Бандић, анализирајући вежбу, истакао је да сарадња два ваздухопловства траје већ више од 10 година.

-Ово је шеста вежба коју заједнички реализујемо. Започета је активностима о контроли ваздушног простора, али је временом интензивно расла, те сада обухвата активности снага за ваздушно осматрање, јављање и навођење ракетних јединица за противваздухопловна дејства и скоро свих авијацијских јединица РВиПВО. Вежбом смо потврдили пријатељство две државе и два народа, као и интензиван партнерски однос два ваздухопловства којим се заиста поносимо, рекао је генерал Бандић.

Према његовим речима, учесници вежбе су претходна три дана задатке извршавали у доста сложеним метеоролошким условима, али су тиме показали резултате двогодишњег циклуса обучавања.

- Резултатима су достигнути тражени стандарди за летење у међународним условима, за прелет на аеродромима у осталим државама, затим за дејство у противваздухопловној одбрани као и за дејство у ваздухопловној подршци. Имали смо и активности трагања и спашавања међусобном разменом хеликоптера на територији две земље, на два полигона у Румунији и Србији, рекао је генерал Бандић и додао да је то веома јединствена вежба у Европи.





photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА