Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.06.2015.

Završena vežba ~



Posle tri dana letačkih aktivnosti u vazdušnom prostoru Srbije i Rumunije, danas je na batajničkom aerodromu uspešno okončana vežba ~„Air solution 2015“~, u kojoj su učestvovali predstavnici RViPVO Vojske Srbije i Vazduhoplovnih snaga Rumunije.

Vežba je izvedena na teritoriji i u vazdušnom prostoru Srbije i Rumunije, s ciljem podizanje nivoa sposobnosti RViPVO za izvršavanje zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora i zaštite vazduhoplovnih snaga u toku izvođenja operacija.

Rukovodilac vežbe naših pripadnika, komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Predrag Bandić, analizirajući vežbu, istakao je da saradnja dva vazduhoplovstva traje već više od 10 godina.

-Ovo je šesta vežba koju zajednički realizujemo. Započeta je aktivnostima o kontroli vazdušnog prostora, ali je vremenom intenzivno rasla, te sada obuhvata aktivnosti snaga za vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva i skoro svih avijacijskih jedinica RViPVO. Vežbom smo potvrdili prijateljstvo dve države i dva naroda, kao i intenzivan partnerski odnos dva vazduhoplovstva kojim se zaista ponosimo, rekao je general Bandić.

Prema njegovim rečima, učesnici vežbe su prethodna tri dana zadatke izvršavali u dosta složenim meteorološkim uslovima, ali su time pokazali rezultate dvogodišnjeg ciklusa obučavanja.

- Rezultatima su dostignuti traženi standardi za letenje u međunarodnim uslovima, za prelet na aerodromima u ostalim državama, zatim za dejstvo u protivvazduhoplovnoj odbrani kao i za dejstvo u vazduhoplovnoj podršci. Imali smo i aktivnosti traganja i spašavanja međusobnom razmenom helikoptera na teritoriji dve zemlje, na dva poligona u Rumuniji i Srbiji, rekao je general Bandić i dodao da je to veoma jedinstvena vežba u Evropi.





photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA