Министарство одбране Републике Србије
 
16.12.2014.

Посета начелника Генералштаба Војске Црне Горе



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је данас у Београду са начелником Генералштаба Војске Црне Горе адмиралом Драганом Самарџићем.

Говорећи о значају данашње посете, генерал Диковић указао je на добру сарадњу двеју земаља, напомињући да постоје могућности за њено унапређење у циљу јачања способности, међусобног поверења и разумевања и ради обезбеђивања мира и безбедности. Он је истакао да ће у будућности тa сарадња имати тежиште у обуци, образовању и војно-економском делу.

Начелник Генералштаба Војске Србије рекао је да не постоје теме и области у којима две војске не могу сарађивати, јер је реч о земљама са традиционално добрим односима, које су кроз историју биле повезане и упућене једна на другу.

Генерал Диковић захвалио је адмиралу на помоћи коју је Војска Црне Горе упутила Србији у периоду мајских поплава, подсетивши да је та земља послала седам својих тимова, пет медицинских, један ронилачки и један спасилачки.

Адмирал Самарџић истакао је регионалне безбедносне иницијативе као кључни облик сарадње који има велики значај не само за Србију и Црну Гору, већ и за цео регион. Он је истакао да, услед ограничених ресурса, са којима су све земље суочене, често једна земља не може одговорити свим безбедносним изазовима, али да регион може.


Начелник Генералштаба Војске Црне Горе подсетио је да су претходних година регион погађале различите елементарне непогоде те да је управо из тих разлога иницирано стварање предуслова и техничких процедура које би омгућиле лако реаговање и међусобно помагање уколико се оне понове. Он је изразио велико интересовање своје земље за коришћење капацитета Војске Србије, посебно у области едукације, обуке логистичких специјалности, али и ремонтних услуга ваздухопловног завода „Мома Станојловић“ и техничких завода за ремонт муниције.

Начелник Генералштаба Војске Црне Горе одржаће данас предавање слушаоцима Генералштабног усавршавања и припадницима Министарства одбране и Војске Србије, а током дводневне посете Србији, делегација Војске Црне Горе положиће венац на Споменик незнаном јунаку на Авали и посетиће Центар за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу.


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Генерал Диковић | FLV
Aдмирал Самарџић | FLV
Дочек | FLV