Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.12.2014.

Poseta načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarao je danas u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore admiralom Draganom Samardžićem.

Govoreći o značaju današnje posete, general Diković ukazao je na dobru saradnju dveju zemalja, napominjući da postoje mogućnosti za njeno unapređenje u cilju jačanja sposobnosti, međusobnog poverenja i razumevanja i radi obezbeđivanja mira i bezbednosti. On je istakao da će u budućnosti ta saradnja imati težište u obuci, obrazovanju i vojno-ekonomskom delu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije rekao je da ne postoje teme i oblasti u kojima dve vojske ne mogu sarađivati, jer je reč o zemljama sa tradicionalno dobrim odnosima, koje su kroz istoriju bile povezane i upućene jedna na drugu.

General Diković zahvalio je admiralu na pomoći koju je Vojska Crne Gore uputila Srbiji u periodu majskih poplava, podsetivši da je ta zemlja poslala sedam svojih timova, pet medicinskih, jedan ronilački i jedan spasilački.

Admiral Samardžić istakao je regionalne bezbednosne inicijative kao ključni oblik saradnje koji ima veliki značaj ne samo za Srbiju i Crnu Goru, već i za ceo region. On je istakao da, usled ograničenih resursa, sa kojima su sve zemlje suočene, često jedna zemlja ne može odgovoriti svim bezbednosnim izazovima, ali da region može.


Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore podsetio je da su prethodnih godina region pogađale različite elementarne nepogode te da je upravo iz tih razloga inicirano stvaranje preduslova i tehničkih procedura koje bi omgućile lako reagovanje i međusobno pomaganje ukoliko se one ponove. On je izrazio veliko interesovanje svoje zemlje za korišćenje kapaciteta Vojske Srbije, posebno u oblasti edukacije, obuke logističkih specijalnosti, ali i remontnih usluga vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“ i tehničkih zavoda za remont municije.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore održaće danas predavanje slušaocima Generalštabnog usavršavanja i pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a tokom dvodnevne posete Srbiji, delegacija Vojske Crne Gore položiće venac na Spomenik neznanom junaku na Avali i posetiće Centar za usavršavanje kadrova ABHO u Kruševcu.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Генерал Диковић | FLV
Aдмирал Самарџић | FLV
Дочек | FLV