Министарство одбране Републике Србије
 
02.02.2014.

Фотографија која је разнежила и охрабрила Србију



Фотографија на којој бригадни генерал Предраг Бандић, командант 204. ваздухопловне бригаде Војске Србије у наручју држи малу девојчицу у акцији спасавања завејаних грађана у околини Зрењанина изазвала је буру коментара у медијима и друштвеним мрежама. Мало ко је остао равнодушан на призор који је 31. јануара овековечио фоторепортер магазина „Одбрана“ Горан Станковић. Његова фотографија осванула је на насловним странама неколико дневних новина, од којих су је неки назвали и – фотографијом деценије! Потражили смо, зато, причу која стоји иза фотографије која је охрабрила и разнежила Србију.

Обичан радни дан војног фоторепортера, или...?

Горан Станковић, фоторепортер магазина „Одбрана“ добио је тога дана задатак да са командантом 204. ваздухопловне бригаде, бригадним генералом Предрагом Бандићем, хеликоптером пође пут Стајићева где су припадници Војске Србије и Сектора за ванредне ситуације МУП-а помагали завејаним грађанима. Требало је да из ваздуха уради неколико снимака завејане колоне и евакуације војним хеликоптером.

– Полетели смо са хелиодрома ВМА, прво до аеродрома Батајница, како бисмо допунили гориво, а затим ка Зрењанину. Осећао сам да се „газела“ једва бори са ветром који је бивао све јачи како смо се приближавали Стајићеву – каже Горан Станковић и признаје да је адреналин учинио да не осећа зиму и не размишља пуно о опасности летења по таквом невремену.

У хеликоптеру су, поред генерала Бандића и фоторепортера „Одбране“, били и пилот мајор Славко Бајаћ и старији водник прве класе Горан Станчевић.

Генерал Бандић желео је да лично надгледа веома сложену акцију евакуације људи која је, како је планирано, требало да се изведе транспортним хеликоптером Ми-8. „Газела“ је неколико пута слетала и полетала пратећи „осмицу“ на путу до Зрењaнина.

Мала Ања завејана

Током једног од слетања Бранислав Милосављевић, командант ватрогасно-спасилачког батаљона из Зрењанина, обавестио је генерала Бандића да полиција има информацију да се на око километар и по одатле у једној кући налази беба са дадиљом и да су због невремена остале без хране за дете.

Зорица Бајић, мајка мале Ање, радила је претходног дана поподневну смену у фабрици у Зрењанину и, како нам је објаснила, требало је да исте вечери аутобусом стигне до куће где је њену ћерку  чувала дадиља Верица Борић.

- Аутобус којим сам пошла није могао даље од Стајићева због сметова. Ја сам ту и остала да преспавам код родбине, а Ања је са дадиљом била кући. Проблем је настао зато што је понестало хране за дете, па се због тога узнемирила. Полиција због блокаде није дозвољавала никоме да покуша да прође до њих и да им донесе храну. Такође, нису смели да се усуде и оду по дете јер је постојала могућност да се и сами заглаве у сметовима што би за бебу било веома опасно – каже Ањина мајка. Према њеним речима, припадници Војске и Полиције тражили су начин да дете и дадиљу извуку одатле, чак је било речи да покушају да се пробију тенком, али је у међувремену, наишао генерал Бандић и решио проблем.

Непланирана евакуација

Командант 204. ваздухопловне бригаде каже да није пуно размишљао када је наредио пилоту да крену по малу Ању. Са њима је пошао и Бранислав Милосављевић како би им показао пут. Слетели су надомак куће. Дадиља Верица је била у шоку видевши хеликоптер и људе који су дошли по њих. Пошто је тражила мало времена да припреми потребне ствари за дете, генерал Бандић се хеликоптером вратио до Стајићева, а са Верицом и Ањом остао је старији водник Станчевић.

- Када смо се вратили по њих, слетели смо веома близу куће. Све је било залађено, капије нису могле да се отворе. Старији водник Станчевић прескочио је ограду и понео ствари, а ја сам пришао и прихватио Ању преко ограде како бих је  унео у хеликоптер. Њена дадиља се, иначе, плаши летења, а можете замислити у каквом је шоку била када смо јој рекли да уђе у летелицу по таквом невремену – сећа се генерал Бандић тих сцена.

Горан Станковић, који је све време био у посади тога дана, каже, није испуштао фотоапарат из руку. Међу бројним снимцима које је послао редакцији била је и та на којој генерал Бандић носи малу уплакану Ању, покушавајући да је заштити од удара ветра и хладног ваздуха од елисе  хеликоптера. Слика је, међу двадесетак других, објављена у фотогалеријама сајтова Министарства одбране и Војске Србије. Међутим, врло брзо је по друштвеним мрежама почела да кружи фотографија, која ће, како се касније испоставило, оставити снажан емотивни утисак у јавности. Позната новинарка Бојана Лекић је на свом твитер налогу поставила ту фотографију уз коментар: „Погледајте лице овог човека. Наравно да бисте му дали дете. Војник спашава дете у Банату.“ Тек касније су, они који знају о коме је реч, открили идентитет команданта 204. ваздухопловне бригаде.

Генерал Бандић каже да током претходна два дана није имао прилику да користи интернет јер је непрестано био „у акцији“.

- Све ово што смо радили, радили смо због наших грађана, не због публицитета. Увек ћемо помоћи највише што можемо. Драго ми је, ако су људи у медијима препознали наш труд – кратко је прокоментарисао човек чије је лице за један дан упознала цела Србија.