Министарство одбране Републике Србије
 

Програм државног партнерстваПРОГРАМ ДРЖАВНОГ ПАРТНЕРСТВА СРБИЈЕ И ОХАЈА

Програм државног партнерства Националне гарде САД промовисан је 1993. године у циљу успостављања и интензивирања сарадње у области одбране између Националне гарде САД и држава насталих распадом СССР. Програм се реализује између Националне гарде неке од савезних држава САД и земље партнера кроз размену искустава, студијска путовања, заједничку обуку и вежбе и техничку помоћ цивилним и војним структурама. Ширина програма, као и састав Националне гарде коју већим делом чине цивили, омогућава да се упоредо са развојем војно-војне сарадње, развија цивилно-војни и цивилно-цивилни аспект. Координација се обавља преко регионалних команди оружаних снага САД и одговарајућих канцеларија при амбасадама САД у земљи пријема.

Програм државног партнерства Србије и Охаја реализује се на основу потписаног Споразума о статусу снага (Status of Forces Agreement – SOFA), који су 7. септембра 2006. године у Вашингтону потписали тадашњи председник Републике Србије Борис Тадић и тадашња државна секретарка САД Кондолиза Рајс. За званичан почетак сарадње у области одбране узима се прва посета команданта Националне гарде Охаја, генерал-мајора Грегорија Вејта и 40 припадника Националне гарде Охајо Републици Србији од 15. до 21. септембра 2007. године.

Протеклих година, војно-војна сарадња се константно развијала да би данас, Програм државног партнерства са Србијом, САД оцениле као један од најуспешнијих од преко 60 успостављених програма широм света.

Сарадња је знатно интензивирана пре свега реализацијом заједничког пројекта развоја базе "Југ", али и у областима попут стручног усавршавања официра и подофицира, размене и обуке јединица, заједничких вежби, преношењу искустава у формирању подофицирског кора, помоћи војске цивилним структурама у случају елементарних и других несрећа и непогода и развоју капацитета за учешће у мултинационалним операцијама.

Најинтензивнија сарадња реализује се традиционално у септембру сваке године када је Војска Србије домаћин бројне делегације Националне гарде Охаја на челу са командантом. Активност популарно названа „Capstone“, садржи неколико по садржају различитих активности које се реализују у бројним јединицама и установама Министарства одбране и Војске Србије.

Припадници Националне гарде Охаја су традиционални гости на свечаној промоцији најмлађих официра Војске Србије. На промоцији одржаној у септембру 2010. године, поред команданта НГ Охајо, присуствовао је и тадашњи шеф Бироа Националне гарде САД генерал (са четири звездице) Крејг Меккинли, што је дало посебан печат сарадњи. Делегацију Националне гарде Охаја су том приликом примили и представници Одбора за одбрану и безбедност Народне скупштине Републике Србије. Остаће забележено да су по први пут у историји официри Сједињених Америчких Држава чина генерала боравили у Народној скупштини, где су имали прилику да пред члановима Одбора за одбрану и безбедност, изнесу своје виђење достигнутог нивоа билатералне војне сарадње и планове за наредни период.

Током 2014. године, у Републици Србији је боравио актуелни шеф Бироа Националне гарде Сједињених Америчких Држава, генерал (са четири звездице) Френк Грас, који је заједно са командантом Националне гарде Охаја, генерал-мајором Дебором Ешенхурст, нагласио посвећеност и подршку нашој страни за наставак заједничког рада на квалитативном унапређењу сарадње.

Од српских званичника, у Охају су поред некадашњег председника Бориса Тадића, боравили бивши министри одбране Драган Шутановац и Александар Вучић, као и начелници Генералштаба Војске Србије генерали Здравко Понош, Милоје Милетић и Љубиша Диковић, као и бројни државни секретари, начелници Управа Министарства одбране и команданти оперативних састава Војске Србије.

У октобру 2010. године, Национална гарда Охаја је испред Министарства одбране Сједињених Америчких Држава била домаћин трећих билатералних одбрамбених консултација Републике Србије и Сједињених Америчких Држава. Ова активност најбоље илуструје однос пре свега Сједињених Америчких Држава према Програму државног партнерства Србије и Охаја.

Након седам година сарадње и великог броја реализованих заједничких активности у Охају и Србији, сарадњу карактерише и пријатељство припадника Националне гарде Охајо и припадника Војске, али и грађана Србије. Посебно ће остати упамћене активности цивилно-војне сарадње које се реализују од 2009. године у оквиру пројеката „Хуманитарна асистенција“. У наведеним пројектима, припадници Националне гарде Охајо и Војске Србије заједнички раде на реновирању објеката од друштвеног значаја (вртићи, школе и слично), под покровитељством Европске команде Сједињених Америчких Држава. Под покровитељством Европске команде Сједињених Америчких Држава, 2012. године, завршена су два слична пројекта у једној основној школи у Краљеву (уз учешће 33 припадника НГ Охаја и 20 припадника Војске Србије), и у селу Прањани (Општина Горњи Милановац), а за 2015. годину припремају се слични пројекти у општини Бујановац.

У наредних неколико година, један од кључних аспеката сарадње са Националном гардом Охаја биће заједнички пројекат изградње Центра за обуку јединица за мултинационалне операције на бази „Југ“ и извођење заједничких вежби и обуке.

Према доступним подацима, у Савезној држави Охајо живи и ради око 200.000 грађана САД српског порекла.

Основни подаци о Националној гарди Охајо:

Национална гарда Охаја има „два команданта“: председника Сједињених Америчких Држава и Гувернера Савезне државе Охајо, при чему гувернер задржава право руковођења док се иста не активира на федералном нивоу. Командант има могућност ангажовања Националне гарде у циљу подршке локалним властима у случају ванредних ситуација или за потребе одбране.

Национална гарда Охаја састоји се од око 16.000 припадника од чега око 11.300 у копненој војсци и око 5.100 припадника ваздухопловства. Више од 18.000 припадника је било ангажовано у операцијама Global War on Terrorism.

Осим са Србијом, у оквиру Програма државног партнерства, Национална гарда Охаја од 1993. године остварује сарадњу и са оружаним снагама Мађарске.

Мото Националне гарде Охајо:
“When called, we respond with ready units”
(Када смо позвани, реагујемо спремним јединицама).


Симбол Националне гарде Охајо је тзв. "Minuteman", који симболизује патриотизам грађана Охаја током колонијалног рата, који су се моментално одазвали позиву за одбрану земље.