Министарство одбране Републике Србије
 
13.02.2012.

Помоћ Војске Србије угроженом становништву



У Команди Копнене војске у Нишу данас је одржана конференција за новинаре команданта Копнене војске генерал-мајора Милана Мојсиловића поводом ангажовања припадника Војске Србије у отклањању последица елементарних непогода изазваних снежним падавинама. Генерал Мојсиловић је подсетио да је одлуком министра одбране Драгана Шутановца и начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковника Љубише Диковића Војска Србије више од месец дана ангажована на пружању помоћи угроженом становништву.

„ Ангажовање припадника Војске Србије почело је осмог јануара oве године – рекао је генерал Мојсиловић - у општинама Сјеница, Нова Варош, Пријепоље и Ивањица, са пет инжињеријских радних група и 12 инжињеријских машина. Како се погоршавала метео ситуација и огромне падавине угрожавале нормалан живот грађана, тако је у већем броју општина на територији Републике Србије проглашавана ванредна ситуација и самим тим условила да ангажовање Војске Србије буде проширено на општине Мали Зворник, Љубовија, Коцељево, Прибој, Блаце, Куршумлија, Нови Пазар, Рашка, Краљево, Ваљево, Шабац, Нови Сад, Београд, Ниш, Алексинац, Белу Палнку, Бабушницу, Босилеград, Сврљиг, Сремску Митровицу, Панчево, Прокупље, Медвеђу, Трговиште и Ражањ. Према речима генерала Мојсиловића ангажовано је 88 инжињеријских машина у више од 25 општина на територији Републике Србије.

- Последњих десет дана просечно је дневно ангажовано више од две хиљаде војника и старешина Војске Србије на рашчишћавању јавних установа у Србији, пре свега, градских болница, домова здравља, обданишта, државних и јавних институција. До сада је рашчишћено око 1700 километара магистралних, регионалних и некатегорисаних путева у преко 35 општина, рекао је генерал Мојсиловић додајући да је када је временска ситуација то дозвољавала, помоћ угроженом становништву пружана је и ваздушним путем да би се доставила храна, посебно на планини Чемерно, у општини Краљево. Генерал Мојсиловић је посебно нагласио помоћ припадника Војске у деблокади путева према установи за збрињавање особа са посебним потребама у селу Кулина, у општини Алексинац.

Командант Копнене војске је рекао да је у досадашњим активностима било малих херојских дела, попут евакуације оболелих грађана из села у општини Рашка и Краљево, труднице са Пештера и Братислава Коцића са Острозба из општине Црна Трава, са којим локална самуправа у задњих месец дана није имала никакав контакт.

„Тимови трагања и спасавања Специјалне бригаде су, након петочасовног пробијања кроз високе сметове, успели да га лоцирају и евакуишу – рекао је Мојсиловић. Говорећи о самој акцији, генерал је истакао да да су тимови два километра савлађивали укупно пет часова, са напоменом да се ради о специјално опремљеним и тренираним тимовима који управо служе да раде у овако тешким сложеним условима.

- Проблеме са снежним падавинама, нажалост, имају скоро све општине. Војска Србије настоји да у складу са захтевима и одлукама Републичког штаба за ванредне ситуације и нивоом угрожености пружи помоћ свима. Захтеви стижу непрестано за помоћ и подршку и докле год је ванредна ситуација на снази ми ћемо бити уз наш народ. Додатно смо ојачали радне групе у појединим општинама ангажовањем војних моторних возила, високог степена проходности, ради дистрибуције и доставе хране у завејаним пределима, истакао је генерал Мојсиловић.

Одговарајући на питање новинара о томе где је најкомпликованија ситуација у овом тренутку, генерал-мајор Милан Мојсиловић је рекао да је у последњих десет дана обишао скоро све општине које су угрожене елементарним непогодама и пратио рад ангажованих припадника Војске Србије на терену али да не би могао да издвоји било коју општину.

- Ако применимо критеријум висине снега и опасности, мислим да су општине Нова Варош, Прибој и Пријепоље заиста погођене. Наравно, угрожене су и општине Црна Трава, Сурдулица, Босилеград и општине које гравитирају Нишком округу“, додао је генерал Мојсиловић.

Он је рекао да је свака акција припадника Војске Србије била посебна и опасна само по себи и изискивала одређену способност људства и прецизну координацију. У том погледу, он је посебно истакао војне докторе који су евакуисали труднице са Пештера и акцију тима Специјалне бригаде ВС на спашавању завејаног мештанина из села Острозуб.