Министарство одбране Републике Србије
 
14.02.2024.

Одржан приказ наоружања и војне опреме Војске Србије у Нишу



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са потпредседником Владе и министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, обишао је данас приказ наоружања и војне опреме Војске Србије у Нишу, који је одржан поводом обележавања Дана државности Републике Србије.

По завршетку приказа, председник Вучић честитао је министру одбране, начелнику Генералштаба, свим припадницима Војске Србије и грађанима Србије сутрашњи празник – Сретење, наш највећи државни и национални државни празник, који је, према речима председника Републике, дан који најречитије говори о нашој историји, али који нам указује на пут у будућност, пут Карађорђеве храбрости, Милошеве мудрости и увек борбе за очување српске независности и слободе.

- Данас су у Нишу приказана нека од најмодернијих оруђа Војске Србије. Захвалио бих и замолио све наше раднике у фабрикама да наставе да раде, да производе најбоље оружје и оруђе, од „Нора“, „Тамнава“, „Гвоздика“, да увек можемо да чувамо своју земљу. Србија ће љубоморно да чува своју војну неутралност, али и да штити своје небо и своје грађане. Имаћемо довољно способности за то, увек довољно најмодернијег наоружања и увек довољно храбрих срца као што су наши борци, наши јунаци, наши ветерани који су данас са нама – рекао је председник Вучић и додао да су они увек били спремни да положе свој живот на олтар отаџбине.

Како је нагласио председник Републике, много тога имамо да научимо из своје прошлости, али најважније је да гледамо како да земљу гурамо напред, како да економски напредујемо, како да размишљамо о већим платама и пензијама, али да „никада не заборавимо оно што је највиша вредност Србије, свих њених грађана и српског народа у целини“.

- То је слобода. Слободу никада и ни по коју цену не смемо да жртвујемо и зато сам поносни председник Србије, који данас може да каже да је Србија слободна, независна и да сама доноси одлуке – рекао је председник Вучић.

На данашњем приказу, први пут је јавности представљен систем за електронска дејства „Репелент“ намењен за борбу против беспилотних летелица.

У Нишу су били изложени борбени и неборбени системи, бројно наоружање, војна опрема, као и производи српске одбрамбене индустрије.

Велико интересовање посетилаца привукли су беспилотне летелице и дронови, борбена возила „Лазар-3“, „Милош“, MRAP, оклопни транспортер БОВ ОТ 4x4, модернизована борбена возила пешадије БВП АБ1 и више верзија возила „хамер“ са различитим типовима наоружања, као што су „Корнет“, „Фагот“, митраљез 12,7 мм.

Посетиоци су могли да виде и средства за осматрање, заштитну и опрему за разбијање демонстрација и возила „беркет Г3“, која користе припадници Војне полиције.

Приказано је и стрељачко наоружање – аутомати, пиштољи, снајпери и пушке, а представљени су и четвороцикли КВАД, НТВ Застава ТЕРВО, као и „мали Милош“.

На данашњем приказу изложена су и средства ратне технике – тенкови М-84 и Т-72, самоходне хаубице 125 мм „Нора Б-52“, затим БОВ ПОЛО и противваздухопловни системи ФК-3, ПАСАРС, „Панцир“, „Мистрал“ и „Куб“.

Обележавање Дана државности Србије увеличао је и налет авиона Миг-29 и CASA C-295, као и хеликоптера Ми-35 и Х-145.

Данашњем приказу присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, представници институција и наменске индустрије Србије, локалне самоуправе и бројни грађани.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.02.2024
mp4 (219,96 MB)
Обраћање председника Вучића
14.02.2024
mp4 (192,28 MB)
Приказ наоружања и војне опреме