Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.02.2024.

Održan prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u NišuPredsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, obišao je danas prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u Nišu, koji je održan povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije.

Po završetku prikaza, predsednik Vučić čestitao je ministru odbrane, načelniku Generalštaba, svim pripadnicima Vojske Srbije i građanima Srbije sutrašnji praznik – Sretenje, naš najveći državni i nacionalni državni praznik, koji je, prema rečima predsednika Republike, dan koji najrečitije govori o našoj istoriji, ali koji nam ukazuje na put u budućnost, put Karađorđeve hrabrosti, Miloševe mudrosti i uvek borbe za očuvanje srpske nezavisnosti i slobode.

- Danas su u Nišu prikazana neka od najmodernijih oruđa Vojske Srbije. Zahvalio bih i zamolio sve naše radnike u fabrikama da nastave da rade, da proizvode najbolje oružje i oruđe, od „Nora“, „Tamnava“, „Gvozdika“, da uvek možemo da čuvamo svoju zemlju. Srbija će ljubomorno da čuva svoju vojnu neutralnost, ali i da štiti svoje nebo i svoje građane. Imaćemo dovoljno sposobnosti za to, uvek dovoljno najmodernijeg naoružanja i uvek dovoljno hrabrih srca kao što su naši borci, naši junaci, naši veterani koji su danas sa nama – rekao je predsednik Vučić i dodao da su oni uvek bili spremni da polože svoj život na oltar otadžbine.

Kako je naglasio predsednik Republike, mnogo toga imamo da naučimo iz svoje prošlosti, ali najvažnije je da gledamo kako da zemlju guramo napred, kako da ekonomski napredujemo, kako da razmišljamo o većim platama i penzijama, ali da „nikada ne zaboravimo ono što je najviša vrednost Srbije, svih njenih građana i srpskog naroda u celini“.

- To je sloboda. Slobodu nikada i ni po koju cenu ne smemo da žrtvujemo i zato sam ponosni predsednik Srbije, koji danas može da kaže da je Srbija slobodna, nezavisna i da sama donosi odluke – rekao je predsednik Vučić.

Na današnjem prikazu, prvi put je javnosti predstavljen sistem za elektronska dejstva „Repelent“ namenjen za borbu protiv bespilotnih letelica.

U Nišu su bili izloženi borbeni i neborbeni sistemi, brojno naoružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije.

Veliko interesovanje posetilaca privukli su bespilotne letelice i dronovi, borbena vozila „Lazar-3“, „Miloš“, MRAP, oklopni transporter BOV OT 4x4, modernizovana borbena vozila pešadije BVP AB1 i više verzija vozila „hamer“ sa različitim tipovima naoružanja, kao što su „Kornet“, „Fagot“, mitraljez 12,7 mm.

Posetioci su mogli da vide i sredstva za osmatranje, zaštitnu i opremu za razbijanje demonstracija i vozila „berket G3“, koja koriste pripadnici Vojne policije.

Prikazano je i streljačko naoružanje – automati, pištolji, snajperi i puške, a predstavljeni su i četvorocikli KVAD, NTV Zastava TERVO, kao i „mali Miloš“.

Na današnjem prikazu izložena su i sredstva ratne tehnike – tenkovi M-84 i T-72, samohodne haubice 125 mm „Nora B-52“, zatim BOV POLO i protivvazduhoplovni sistemi FK-3, PASARS, „Pancir“, „Mistral“ i „Kub“.

Obeležavanje Dana državnosti Srbije uveličao je i nalet aviona Mig-29 i CASA C-295, kao i helikoptera Mi-35 i H-145.

Današnjem prikazu prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici institucija i namenske industrije Srbije, lokalne samouprave i brojni građani.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
14.02.2024
mp4 (219,96 MB)
Obraćanje predsednika Vučića
14.02.2024
mp4 (192,28 MB)
Prikaz naoružanja i vojne opreme