Министарство одбране Републике Србије
 
18.01.2024.

Експертски штабни разговори



Делегација Министарства одбране Републике Србије боравила је у Републици Италији ради учешћа на Експертским штабним разговорима са представницима Команде здружених снага НАТО у Напуљу и других организацијских целина у оквиру командне структуре НАТО.

Делегација коју је предводио пуковник Златко Богосављевић из Управе за међународну војну сарадњу Сектора за политику одбране састала се са помоћником начелника штаба за међународну војну сарадњу (Ј-9) Команде здружених снага НАТО у Напуљу бригадним  генералом Дитером Колом. Он је, том приликом, указао на значај заједничких активности сарадње за изградњу поверења, отварање нових могућности партнерских односа, уз истовремено омогућавање флексибилности и транспарентности будуће сарадње и разумевања.

Током састанка, истакнут је значај укупне сарадње Министарства одбране Републике Србије са НАТО под окриљем програма Партнерство за мир, као и важност заједничког ангажовања Војске Србије и КФОР. Посебан осврт био је на сарадњи са Командом здружених снага НАТО у Напуљу, њиховој подршци и доприносу резултатима досадашње сарадње. Закључено је да је реализација планских активности у претходном периоду заснована на реалним основама и потребама у складу са одбрамбеним интересима Републике Србије. Наведено је и да је Република Србија војно неутрална држава и предвидљив партнер, посвећен регионалној и глобалној безбедности, а да се учешћем на активностима под окриљем различитих механизама сарадње, континуирано унапређују способности Војске Србије.

Експертски штабни разговори између представника Министарства одбране и НАТО  представљају редовну годишњу активност, током које се анализира степен остварене сарадње у претходној години, уз сагледавање планова и предлагање активности сарадње у наредном периоду.
photoФОТОГАЛЕРИЈА