Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.01.2024.

Ekspertski štabni razgovori



Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije boravila je u Republici Italiji radi učešća na Ekspertskim štabnim razgovorima sa predstavnicima Komande združenih snaga NATO u Napulju i drugih organizacijskih celina u okviru komandne strukture NATO.

Delegacija koju je predvodio pukovnik Zlatko Bogosavljević iz Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Sektora za politiku odbrane sastala se sa pomoćnikom načelnika štaba za međunarodnu vojnu saradnju (J-9) Komande združenih snaga NATO u Napulju brigadnim  generalom Diterom Kolom. On je, tom prilikom, ukazao na značaj zajedničkih aktivnosti saradnje za izgradnju poverenja, otvaranje novih mogućnosti partnerskih odnosa, uz istovremeno omogućavanje fleksibilnosti i transparentnosti buduće saradnje i razumevanja.

Tokom sastanka, istaknut je značaj ukupne saradnje Ministarstva odbrane Republike Srbije sa NATO pod okriljem programa Partnerstvo za mir, kao i važnost zajedničkog angažovanja Vojske Srbije i KFOR. Poseban osvrt bio je na saradnji sa Komandom združenih snaga NATO u Napulju, njihovoj podršci i doprinosu rezultatima dosadašnje saradnje. Zaključeno je da je realizacija planskih aktivnosti u prethodnom periodu zasnovana na realnim osnovama i potrebama u skladu sa odbrambenim interesima Republike Srbije. Navedeno je i da je Republika Srbija vojno neutralna država i predvidljiv partner, posvećen regionalnoj i globalnoj bezbednosti, a da se učešćem na aktivnostima pod okriljem različitih mehanizama saradnje, kontinuirano unapređuju sposobnosti Vojske Srbije.

Ekspertski štabni razgovori između predstavnika Ministarstva odbrane i NATO  predstavljaju redovnu godišnju aktivnost, tokom koje se analizira stepen ostvarene saradnje u prethodnoj godini, uz sagledavanje planova i predlaganje aktivnosti saradnje u narednom periodu.
photoFOTOGALERIJA