Министарство одбране Републике Србије
 
15.12.2023.

Билатералне консултације у области одбране са Румунијом



Начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Небојша Свјетлица састао се са начелником Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Румуније пуковником Василеом Јонескуом  у оквиру билатералних консултација у области одбране између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Румуније у Букурешту.

Током разговора истакнуто  је да је сарадња у области одбране са Румунијом веома садржајна, са тенденцијом константног развоја, у областима од обостраног значаја. Том приликом, потврђено је опредељење два система одбране за даљи развој и јачање заједничких односа у домену одбране, првенствено у области заједничке обуке и војнообразовне сарадње.

Саговорници су разговарали и о тренутној политичко- безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана и Црног мора. Пуковник Свјетлица, такође, позитивно је оценио дугогодишње присуство и додатно ангажовање оружаних снага Румуније у снагама КФОР, што доприноси смиривању тензија, очувању слободе кретања и безбедности у АП Косово и Метохија.

Пуковник Јонеску сагласио се са оценом да је сарадња у области одбране између две земље веома развијена и додао да очекује да ће се у наредном периоду повећати број активности, на обострано задовољство.

Као потврда добре међусобне сарадње у области одбране, на нивоу управа за међународну војну сарадњу, потписан je План билатералне војне сарадње између Републике Србије и Румуније за 2024. годину.

Након разговора, делегација Министарства одбране Републике Србије обишла је Универзитет одбране у Букурешту.
photoФОТОГАЛЕРИЈА