Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.12.2023.

Bilateralne konsultacije u oblasti odbrane sa Rumunijom



Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Nebojša Svjetlica sastao se sa načelnikom Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Rumunije pukovnikom Vasileom Joneskuom  u okviru bilateralnih konsultacija u oblasti odbrane između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Rumunije u Bukureštu.

Tokom razgovora istaknuto  je da je saradnja u oblasti odbrane sa Rumunijom veoma sadržajna, sa tendencijom konstantnog razvoja, u oblastima od obostranog značaja. Tom prilikom, potvrđeno je opredeljenje dva sistema odbrane za dalji razvoj i jačanje zajedničkih odnosa u domenu odbrane, prvenstveno u oblasti zajedničke obuke i vojnoobrazovne saradnje.

Sagovornici su razgovarali i o trenutnoj političko- bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana i Crnog mora. Pukovnik Svjetlica, takođe, pozitivno je ocenio dugogodišnje prisustvo i dodatno angažovanje oružanih snaga Rumunije u snagama KFOR, što doprinosi smirivanju tenzija, očuvanju slobode kretanja i bezbednosti u AP Kosovo i Metohija.

Pukovnik Jonesku saglasio se sa ocenom da je saradnja u oblasti odbrane između dve zemlje veoma razvijena i dodao da očekuje da će se u narednom periodu povećati broj aktivnosti, na obostrano zadovoljstvo.

Kao potvrda dobre međusobne saradnje u oblasti odbrane, na nivou uprava za međunarodnu vojnu saradnju, potpisan je Plan bilateralne vojne saradnje između Republike Srbije i Rumunije za 2024. godinu.

Nakon razgovora, delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije obišla je Univerzitet odbrane u Bukureštu.
photoFOTOGALERIJA