Министарство одбране Републике Србије
 
05.12.2023.

У Каиру одржано 15. заседање мешовитог војног комитета Србија-Египат



Петнаесто редовно годишње заседање српско-египатског Мешовитог војног комитета за сарадњу у области одбране одржано је у Каиру у Арапској Републици Египат.

Делегацију Министарства одбране предводио је помоћник министра одбране за материјалне ресурсе и копредседник српског дела Мешовитог војног комитета др Ненад Милорадовић, док је на челу египатске делегације био начелник Департмана за планирање Оперативне управе ОС АР Египат штабни генерал-мајор Башир Ахмед Абделфатах.

Оценивши досадашњу сарадњу као веома успешну, на отварању заседања обе стране су се сагласиле у намери да наставе и интензивирају војноекономску, војно-војну и војно-образовну сарадњу.

На заседању комитета анализиране су заједничке активности у 2022. и 2023. години и усаглашен је и потписан План активности билатералне војне сарадње у 2024. години. У наредном периоду, посебна пажња биће посвећена напредним облицима обуке и размени искустава у употреби сродних врста наоружања и војне опреме којима су оружане снаге две земље опремљене.

Заседање српско-египатског Мешовитог војног комитета било је прилика за осврт на напредак у сарадњи кроз недавно формирани Комитет за војнотехничку сарадњу између Републике Србије и Арапске Републике Египат. Наредно заседање Мешовитог војног комитета биће одржано у Србији следеће године.

Редовни годишњи састанак одржан је истовремено кад и Међународни сајам НВО "EDEX" у Каиру, па је осим анализе достигнутог нивоа војноекономске сарадње између министарстава одбране Србије и Египта, то била и прилика за посету сајму током које су одржани билатерални састанци са представницима Министарства војне производње, Националног ауторитета за наоружање, као и са командантом РВ ОС АР Египта. Том приликом је разматрано проширивање војноекономске сарадње, као и могућност успостављања индустријске сарадње у областима од обостраног интереса.

На маргинама сајма "EDEX" одржано је и више билатералних састанка, међу којима се посебно издвајају састанак са министром одбране Републике Азербејџан генерал-пуковником Закиром Асгар Оглу Хасановим, сталним државним секретаром у МО Републике Кипар Андреасом Луком, Директором за војну производњу НДР Алжир бригадним генералом Бедави Гханијем, представником МО Републике Италије генерал-потпуковником Ђузепеом Луполијем, као и са вођама више делегација држава са афричког континента.

Одржано је, такође, и више састанака са представницима компанија излагача на сајму са којима је већ остварена сарадња или се иста планира у наредном периоду, за потребе развојних пројеката или модернизације наоружања и војне опреме Војске Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА