Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.12.2023.

U Kairu održano 15. zasedanje mešovitog vojnog komiteta Srbija-Egipat



Petnaesto redovno godišnje zasedanje srpsko-egipatskog Mešovitog vojnog komiteta za saradnju u oblasti odbrane održano je u Kairu u Arapskoj Republici Egipat.

Delegaciju Ministarstva odbrane predvodio je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse i kopredsednik srpskog dela Mešovitog vojnog komiteta dr Nenad Miloradović, dok je na čelu egipatske delegacije bio načelnik Departmana za planiranje Operativne uprave OS AR Egipat štabni general-major Bašir Ahmed Abdelfatah.

Ocenivši dosadašnju saradnju kao veoma uspešnu, na otvaranju zasedanja obe strane su se saglasile u nameri da nastave i intenziviraju vojnoekonomsku, vojno-vojnu i vojno-obrazovnu saradnju.

Na zasedanju komiteta analizirane su zajedničke aktivnosti u 2022. i 2023. godini i usaglašen je i potpisan Plan aktivnosti bilateralne vojne saradnje u 2024. godini. U narednom periodu, posebna pažnja biće posvećena naprednim oblicima obuke i razmeni iskustava u upotrebi srodnih vrsta naoružanja i vojne opreme kojima su oružane snage dve zemlje opremljene.

Zasedanje srpsko-egipatskog Mešovitog vojnog komiteta bilo je prilika za osvrt na napredak u saradnji kroz nedavno formirani Komitet za vojnotehničku saradnju između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat. Naredno zasedanje Mešovitog vojnog komiteta biće održano u Srbiji sledeće godine.

Redovni godišnji sastanak održan je istovremeno kad i Međunarodni sajam NVO "EDEX" u Kairu, pa je osim analize dostignutog nivoa vojnoekonomske saradnje između ministarstava odbrane Srbije i Egipta, to bila i prilika za posetu sajmu tokom koje su održani bilateralni sastanci sa predstavnicima Ministarstva vojne proizvodnje, Nacionalnog autoriteta za naoružanje, kao i sa komandantom RV OS AR Egipta. Tom prilikom je razmatrano proširivanje vojnoekonomske saradnje, kao i mogućnost uspostavljanja industrijske saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Na marginama sajma "EDEX" održano je i više bilateralnih sastanka, među kojima se posebno izdvajaju sastanak sa ministrom odbrane Republike Azerbejdžan general-pukovnikom Zakirom Asgar Oglu Hasanovim, stalnim državnim sekretarom u MO Republike Kipar Andreasom Lukom, Direktorom za vojnu proizvodnju NDR Alžir brigadnim generalom Bedavi Ghanijem, predstavnikom MO Republike Italije general-potpukovnikom Đuzepeom Lupolijem, kao i sa vođama više delegacija država sa afričkog kontinenta.

Održano je, takođe, i više sastanaka sa predstavnicima kompanija izlagača na sajmu sa kojima je već ostvarena saradnja ili se ista planira u narednom periodu, za potrebe razvojnih projekata ili modernizacije naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.
photoFOTOGALERIJA