Министарство одбране Републике Србије
 
24.11.2023.

Државни секретар Старовић на састанку SEDM



Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, са члановима делегације, учествовао је на министарском састанку Процеса сарадње министара одбране држава Југоисточне Европе (SEDM) у Анкари.

На састанку су учествовале делегације Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грузије, Грчке, Италије, Молдавије, Румуније, Сједињених Америчких Држава, Северне Македоније, Словеније, Турске, Украјине, Хрватске, Црне Горе и Србије, као и представници Центра за безбедносну сарадњу - RACVIAC и UNDP SEESAC.

Таком састанка, разматране су теме које се односе на јачање сарадње, безбедности и отпорности држава региона Југоисточне Европе. Као резултат, усвојена је заједничка изјава у којој су државе чланице SEDM истакле пуну посвећеност универзалној примени међународног права, Повеље Уједињених нација, Завршног акта из Хелсинкија и релевантних резолуција Савета безбедности Уједињених нација. Такође, чланице SEDM потписале су на састанку ноту о приступању Републике Молдавије у пуноправно чланство SEDM.

Састанак је реализован у организацији Министарства одбране Републике Турске, домаћина овогодишњег састанка и Министарства одбране Румуније, државе која тренутно председава овом регионалном безбедносном иницијативом.

Током посете Републици Турској, државни секретар Старовић састао се са замеником министра одбране Џелалом Самијем Туфекчијем, са којим је разговарао о унапређењу билатералне сарадње у области одбране, и посетио маузолеј оснивача и првог председника Републике Турске Мустафе Кемала Ататурка, где је положио венац и уписао се у књигу утисака.
photoФОТОГАЛЕРИЈА