Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.11.2023.

Državni sekretar Starović na sastanku SEDM



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović, sa članovima delegacije, učestvovao je na ministarskom sastanku Procesa saradnje ministara odbrane država Jugoistočne Evrope (SEDM) u Ankari.

Na sastanku su učestvovale delegacije Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Gruzije, Grčke, Italije, Moldavije, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Severne Makedonije, Slovenije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, kao i predstavnici Centra za bezbednosnu saradnju - RACVIAC i UNDP SEESAC.

Takom sastanka, razmatrane su teme koje se odnose na jačanje saradnje, bezbednosti i otpornosti država regiona Jugoistočne Evrope. Kao rezultat, usvojena je zajednička izjava u kojoj su države članice SEDM istakle punu posvećenost univerzalnoj primeni međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija, Završnog akta iz Helsinkija i relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Takođe, članice SEDM potpisale su na sastanku notu o pristupanju Republike Moldavije u punopravno članstvo SEDM.

Sastanak je realizovan u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Turske, domaćina ovogodišnjeg sastanka i Ministarstva odbrane Rumunije, države koja trenutno predsedava ovom regionalnom bezbednosnom inicijativom.

Tokom posete Republici Turskoj, državni sekretar Starović sastao se sa zamenikom ministra odbrane Dželalom Samijem Tufekčijem, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje u oblasti odbrane, i posetio mauzolej osnivača i prvog predsednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, gde je položio venac i upisao se u knjigu utisaka.
photoFOTOGALERIJA