Министарство одбране Републике Србије
 
01.09.2023.

Мешовита артиљеријска бригада; Тенковски батаљон Т-72М; Оклопно-извиђачки батаљон



МЕШОВИТА АРТИЉЕРИЈСКА БРИГАДА

Мешовита артиљеријска бригада је намењена за артиљеријско-ракетну подршку јединица у зони извођења операција Копнене војске.

Мешовита артиљеријска бригада састоји се од командног, два топовско-хаубичка, два топовско-артиљеријска, једног самоходног топовско-хаубичког дивизиона, једног мешовитог ракетног артиљеријског дивизиона и логистичког батаљона. Команда и јединице Мешовите артиљеријске бригаде налазе се у Нишу.


Задаци мабр:
  • изградњу и одржавање оперативних способности за извршавање задатака у оквиру мисија Војске Србије
  • обучавање и увежбавање команди и јединица за извршавање наменских задатака
  • припреме и ангажовање јединица за пружање помоћи цивилним властима у санацији последица природних непогода, техничко-технолошких и других несрећа.

Традиција мабр:
 
Дан Мешовите артиљеријске бригаде обележава се 14. септембра. Тог дана 1918. године почела је артиљеријска припрема пробоја Солунског фронта, која је трајала до почетка пробоја 15. септембра у 05.30 часова. Око 2.000 артиљеријских цеви огласило је почетак дуго очекиваног напада савезничких армија на Солунском фронту и завршетак голготе српског народа у Првом светском рату. У току двадесетдвочасовне артиљеријске припреме уништена је бугарска артиљерија, порушене су жичане препреке, преорани су ровови и створени су услови Првој и Другој српској армији да крену у пробој Солунског фронта.
 
Избор циљева, тачност и прецизност артиљеријске ватре, учинак на циљевима и искоришћавање ефеката ватре надмашили су све до тада виђено.
 
Мешовита артиљеријска бригада формирана је 4. јуна 2007. године и наставља традиције 203. мешовите артиљеријске бригаде, која је постојала у периоду од 1988. до 2006. године.

Командант Мешовите артиљеријске бригаде је пуковник Дејан Новаковић.


ТЕНКОВСКИ БАТАЉОН Т-72М

 
Тенковски батаљон Т-72М је организацијска јединица Копнене војске опремљена модернизованим тенковима Т-72МС и намењена за извршавање задатака самостално и у садејству са осталим јединицама Копнене војске и Ратног ваздухопловства и ПВО.
 
Команда и јединице тенковског батаљона Т-72М размештене су у Нишу.


Задаци Тенковског батаљоа Т-72М су:
  • Изградња и одржавање оперативних и функционалних способности команде и јединица тенковског батаљона Т-72М;
  • Извођење оклопних и противоклопних дејстава у току извођења операција Копнене војске;
  • Обезбеђење расположивости снага за пружање подршке цивилним властима у случају природних непогода и техничко-технолошких и других несрећа.

Дан тенковског батаљона Т-72М обележава се 31. октобра, када и дан оклопних јединица Војске Србије.

Командант тенковског батаљона Т-72М је потпуковник Александар Здравковић.


ОКЛОПНО-ИЗВИЂАЧКИ БАТАЉОН

 
Оклопно-извиђачки батаљон је јединица Копнене војске опремљена и оспособљена за прикупљање обавештајних података с циљем реализације обавештајног обезбеђења Копнене војске. Основно борбено средство батаљона је оклопно-извиђачки аутомобил БРДМ-2МС.
 
У саставу батаљона су команда и три оклопно-извиђачке чете. Команда и јединице Оклопно-извиђачког батаљона су стациониране у Нишу.


Задаци оклопно-извиђачког батаљона су:
  • Прикупљање обавештајних података за потребе извођења операција Копнене војске
  • Оспособљавање и увежбавање команде и јединица за извршавање наменских задатака.
Батаљон је формиран 15. октобра 2019. године.

Командант Оклопно-извиђачког батаљона је потпуковник Иван Симоновић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА