Министарство одбране Републике Србије
 
07.06.2023.

Посета шефа Бироа Националне гарде САД



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић састао се данас са шефом Бироа Националне гарде Сједињених Америчких Држава генералом Данијелом Хокансоном, који борави у званичној посети Републици Србији.

На састанку је разговарано о безбедносној ситуацији у свету и региону и дометима билатералне војне сарадње Србије и САД, са тежиштем на сарадњи Војске Србије и Националне гарде Охаја и могућностима за њено унапређење.

Саговорници су се сагласили да је војно-војна сарадња двеју држава, која се у значајној мери одвија у оквиру Програма државног партнерства Србије и Охаја, интензивна и садржајна и да доприноси достизању интероперабилности и подизању нивоа оперативних способности оружаних снага. Закључено је да треба наставити са реализацијом заједничких активности и изналажењем нових модалитета сарадње који дају конкретне и јасно видљиве резултате, пре свега у домену обуке, развоја подофицирског кора и сајбер одбране.

Генерал Мојсиловић је истакао да Војска Србије настоји да буде одговоран и кредибилан партнер, да је посвећена наставку сарадње у свим областима од обостраног интереса, како са Националном гардом тако и са другим саставима Оружаних снага САД, и изразио уверење да ће успешна војно-војна сарадња дати снажан допринос развоју укупних односа Србије и САД.

Америчку делегацију, у чијем саставу је и заменик команданта Националне гарде Охаја бригадни генерал Стивен Роудс, данас су примили председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић и министар одбране Милош Вучевић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА