Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.06.2023.

Poseta šefa Biroa Nacionalne garde SAD



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sastao se danas sa šefom Biroa Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država generalom Danijelom Hokansonom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Na sastanku je razgovarano o bezbednosnoj situaciji u svetu i regionu i dometima bilateralne vojne saradnje Srbije i SAD, sa težištem na saradnji Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja i mogućnostima za njeno unapređenje.

Sagovornici su se saglasili da je vojno-vojna saradnja dveju država, koja se u značajnoj meri odvija u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, intenzivna i sadržajna i da doprinosi dostizanju interoperabilnosti i podizanju nivoa operativnih sposobnosti oružanih snaga. Zaključeno je da treba nastaviti sa realizacijom zajedničkih aktivnosti i iznalaženjem novih modaliteta saradnje koji daju konkretne i jasno vidljive rezultate, pre svega u domenu obuke, razvoja podoficirskog kora i sajber odbrane.

General Mojsilović je istakao da Vojska Srbije nastoji da bude odgovoran i kredibilan partner, da je posvećena nastavku saradnje u svim oblastima od obostranog interesa, kako sa Nacionalnom gardom tako i sa drugim sastavima Oružanih snaga SAD, i izrazio uverenje da će uspešna vojno-vojna saradnja dati snažan doprinos razvoju ukupnih odnosa Srbije i SAD.

Američku delegaciju, u čijem sastavu je i zamenik komandanta Nacionalne garde Ohaja brigadni general Stiven Rouds, danas su primili predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Miloš Vučević.
photoFOTOGALERIJA