Министарство одбране Републике Србије
 
09.05.2023.

Обележена годишњица ослобођења логора Маутхаузен у Републици Аустрији



Делегација Министарства одбране и Војске Србије, у оквиру државне делегације Републике Србије, учествовала је у обележавању годишњице ослобођења логора Маутхаузен у Републици Аустрији.

Државна делегација положила је венце у логорима  Ебензе, Ашах и Гусен, подлогорима система концентрационих логора Маутхаузен, као и у дворцу Хартхајм, некадашњем Центру за еутаназију нацистичке Немачке. Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је венац код спомен-обележја у логору Ашах.

Другог дана активности државна делегација присуствовала је комеморацији у логору Маутхаузен поводом обележавања дана ослобођења овог логора. Венци су положени код централног спомен-обележја, а церемонији је присуствовао амбасадор Републике Србије у Бечу Небојша Родић и изасланик одбране пуковник Жељко Босанац.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је венац на споменик страдалим српским војницима и цивилима у оквиру меморијалног комплекса Маутхаузен. Истог дана реализован је и обилазак гробља из Првог светског рата у Рајфенрдорфу, где је сахрањено осам хиљада српских војника, официра и цивила, где су положени венци на два спомен-обележја.

У оквиру трећег дана активности комеморативни скупови и полагање венаца одржани су у подлогору Мелк.
photoФОТОГАЛЕРИЈА