Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.05.2023.

Obeležena godišnjica oslobođenja logora Mauthauzen u Republici Austriji



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u okviru državne delegacije Republike Srbije, učestvovala je u obeležavanju godišnjice oslobođenja logora Mauthauzen u Republici Austriji.

Državna delegacija položila je vence u logorima  Ebenze, Ašah i Gusen, podlogorima sistema koncentracionih logora Mauthauzen, kao i u dvorcu Harthajm, nekadašnjem Centru za eutanaziju nacističke Nemačke. Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je venac kod spomen-obeležja u logoru Ašah.

Drugog dana aktivnosti državna delegacija prisustvovala je komemoraciji u logoru Mauthauzen povodom obeležavanja dana oslobođenja ovog logora. Venci su položeni kod centralnog spomen-obeležja, a ceremoniji je prisustvovao ambasador Republike Srbije u Beču Nebojša Rodić i izaslanik odbrane pukovnik Željko Bosanac.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je venac na spomenik stradalim srpskim vojnicima i civilima u okviru memorijalnog kompleksa Mauthauzen. Istog dana realizovan je i obilazak groblja iz Prvog svetskog rata u Rajfenrdorfu, gde je sahranjeno osam hiljada srpskih vojnika, oficira i civila, gde su položeni venci na dva spomen-obeležja.

U okviru trećeg dana aktivnosti komemorativni skupovi i polaganje venaca održani su u podlogoru Melk.
photoFOTOGALERIJA