Министарство одбране Републике Србије
 
31.03.2023.

Премијера документарног филма „Портрет 243. механизоване бригаде“



Документарни филм „Портрет 243. механизоване бригаде“, остварење Војнофилмског центра „Застава филм“ Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, премијерно је приказан вечерас у Југословенској кинотеци.  

Премијери филма присуствовао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојисиловић, као и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Реч је о  својеврсној личној карти те јединице која има значајно место у савременој националној  и војној историографији. Филм је посвећен историјском и ратном путу јединице која је имала значајну улогу у одбрани земље од НАТО агресије 1999. године и успостављању Копнене зоне безбедности 2000. године.

Кроз овај документарни филм приказан је историјски развој и значај 243. механизоване бригаде. Филм чува од заборава херојства припадника бригаде и оживљава значајне моменте, промене и резултате рада ове бригаде.

Сведочења њених припадника, забележена филмским објективом, показују да је и ова, као и друге значајне јединице наше војске дубински била саткана од врлина њених припадника. Ово кинематографско дело је и својеврсни историјски времеплов и сведочанство различитих друштвених и државних оквира и војних система у којима је јединица егзистирала и деловала.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
31.03.2023
mp4 (83,4 MB)
Премијера