Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.03.2023.

Premijera dokumentarnog filma „Portret 243. mehanizovane brigade“



Dokumentarni film „Portret 243. mehanizovane brigade“, ostvarenje Vojnofilmskog centra „Zastava film“ Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, premijerno je prikazan večeras u Jugoslovenskoj kinoteci.  

Premijeri filma prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojisilović, kao i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Reč je o  svojevrsnoj ličnoj karti te jedinice koja ima značajno mesto u savremenoj nacionalnoj  i vojnoj istoriografiji. Film je posvećen istorijskom i ratnom putu jedinice koja je imala značajnu ulogu u odbrani zemlje od NATO agresije 1999. godine i uspostavljanju Kopnene zone bezbednosti 2000. godine.

Kroz ovaj dokumentarni film prikazan je istorijski razvoj i značaj 243. mehanizovane brigade. Film čuva od zaborava herojstva pripadnika brigade i oživljava značajne momente, promene i rezultate rada ove brigade.

Svedočenja njenih pripadnika, zabeležena filmskim objektivom, pokazuju da je i ova, kao i druge značajne jedinice naše vojske dubinski bila satkana od vrlina njenih pripadnika. Ovo kinematografsko delo je i svojevrsni istorijski vremeplov i svedočanstvo različitih društvenih i državnih okvira i vojnih sistema u kojima je jedinica egzistirala i delovala.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
31.03.2023
mp4 (83,4 MB)
Premijera