Министарство одбране Републике Србије
 
10.02.2023.

Обука у механизованим јединицама Војске Србије



На вежбовном простору и у рејону мирнодопских локација механизованих батаљона Копнене војске у току је обука професионалног састава за употребу кључног наоружања.

Реч је о јединицама наоружаним борбеним возилима пешадије М-80А, које су, уз тенковске батаљоне, носилац маневра и ударне моћи у операцијама Копнене војске.

Имајући у виду да ово оклопно гусенично возило служи да уведе пешадију у борбу и да јој пружи ватрену подршку, тежиште у овој фази обуке је на заједничком тактичком увежбавању посада и укрцаних пешадијских одељења. У наставку следи реализација тактичких вежби и бојевих гађања, када се од припадника батаљона очекује да демонстрирају оспособљеност за реализацију тактичких и ватрених задатака у нападним и одбрамбеним операцијама.

Поузданост и ефикасност борбених возила пешадије М-80А потврђене су много пута током експлоатације у различитим условима, а сталном обуком њихових посада и пешадијских одељења из механизованих батаљона обезбеђује се висок ниво способности за извођење пешадијских, противпешадијских и противоклопних дејстава.
photoФОТОГАЛЕРИЈА