Министарство одбране Републике Србије
 
13.10.2022.

Министар Стефановић отворио 10. Међународну конференцију из области одбрамбених технологија “Отех 2022“



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић отворио је данас на Војнотехничком институту јубиларну 10. Међународну конференцију из области  одбрамбених технологија “Отех 2022“. Он је овом приликом истакао да је  током претходне две године у наоружање Војске Србије уведено  укупно 61 средство наоружања и војне опреме из домаћег развоја.

Министар Стефановић се на почетку посебно захвалио Војнотехничком институту, не само што је домаћин овако значајне конференције, већ што је окосница рада на готово свим производима наше домаће одбрамбене индустрије и истински интегратор различитих сложених система, који су данас део нашег наоружања и војне опреме.

- Србија организује овај значајни научни скуп већ десети пут и после претходног, који смо организовали онлајн због ковида, ово је одлична прилика за сагледавање свих достигнућа у области одбрамбених технологија, размену знања и искустава на овом пољу, учвршћивање постојећих и успостављање нових облика сарадње и заједничког рада сродних институција на развоју савремених средстава војне опреме и наоружања, као и дискусију о будућим правцима њиховог развоја – рекао је министар Стефановић.

Он је истакао да актуелна дешавања у свету, нажалост, веома јасно показују да сукоби и ратови ни данас нису само записи из историје и да их човечанство још увек није послало у музеје.

- Њихов одраз на прилике и стабилност у свету показао је у пуном обиму важност континуираног јачања сопствених оружаних снага. На много начина смо кроз ова турбулентна времена и потресе у свету, којима сведочимо, добили потврду да смо одлуке које смо доносили о путу Србије у претходном периоду донели на озбиљан, одговоран и мудар начин. Наш пут, који подразумева јачање сопствене армије и снажење сопствених развојних и производних капацитета у погледу опреме и наоружања, показао се као и те како исправан. Био је, и данас је, усмерен ка само једном циљу – очувању мира и стабилности наше земље и нашег региона. Наша жеља је да никада више не ратујемо, не улазимо ни у какве сукобе и не будемо део било каквих туђих сукоба. Желимо да можемо да наставимо у миру економски да развијамо Србију и стварамо што квалитетније услове живота за наше грађане. Ништа од тога није оствариво без јаке војске, без снажних одбрамбених капацитета и ми смо, свесни тога, радили на њиховом напретку – рекао је министар Стефановић.

Није Србија никада била највећа светска сила, нити из реда изузетно богатих земаља, али смо нација како Живојина Мишића, Степе Степановића, тако и Николе Тесле и Михајла Пупина, подсетио је министар у обраћању учесницима.

- На челу са председником Вучићем одлучили смо да наш војник мора бити добро обучен, добро плаћен, али и изузетно и модерно опремљен. Када сте војно неутрални, не смете да зависите само од увоза. И зато смо инвестирали у домаћу памет, наше људе, домаће институте, домаће фабрике. Њихови пројекти и производи данас чине базу опремљености наших оружаних снага - рекао је министар Стефановић.

Он је истакао да је наша војска данас опремљена самоходним хаубицама „Нора“, дигиталним и модуларним „Огњевима“, модернизованим тенком „М-84“, ПВО системима Пасарс, оклопно-борбеним возилима „Лазар 3“, „Милош“ и роботизованим платформама „Мали Милош“ и бројним другим средствима, као и да су сва та средства дело наших руку и да, поред наше војске, имају  купце широм света.

- Само у периоду између одржавања два „Отеха“, дакле за две године, у наоружање Војске Србије уведено је укупно 61 средство наоружања и војне опреме из домаћег развоја. Ту су, уз тенк М-84 АС1/2, „Огањ“ и „Пасарс“ и модернизовано возило пешадије БВП М-80 АБ1, ракета М-19 домета 40+км коју смо успешно тестирали и уводимо у наоружање наше војске, артиљеријска и стрељачка муниција бољих перфоманси и већих домета и многа друга средства која повећавају борбену моћ наше војске - рекао је министар Стефановић.

Он је истакао и да су, такође, у току испитивања за још 20 прототипова и седам нултих серија различитих средстава и оруђа.

- И данас, још једном желим да се захвалим нашим менаџерима, инжењерима, сарадницима, радницима и свим запосленима у нашем Војнотехничком институту и свим домаћим фабрикама зато што је Војска Србије данас, заиста, једна од водећих у региону, између осталог, и захваљујући вашем раду. Улагања државе у ове људе су се показала као мудра. Наше одлуке да запошљавамо младе људе, да стипендирамо будуће инжењере на њиховим студијама, да повећавамо плате нашим истраживачима, али и да им, уз плате, обезбедимо и додатна новчана средства, да градимо станове како би сви ти људи могли да повољније дођу до крова над главом и да решавамо нека питања која су за њих веома важна биле су исправне, јер су  улагање у мир и стабилност наше земље. Баш као и улагање у нашу војну индустрију, у коју ћемо у наредном периоду како је председник Вучић најавио, уложити и додатних 200 милиона евра, пре свега за подизање капацитета производње и за стварање нових могућности да те фабрике прате светске трендове – рекао је министар Стефановић.

Он им се свима захвалио и што разумеју колико је за нашу војску важно да не губимо  корак у технолошком развоју и да константно размишљамо шта је то што можемо ново да урадимо како би наша војска била још способнија.

- Ми очекујемо ускоро и почетак серијске производње наше беспилотне летелице „пегаз“, што је у технолошком погледу изузетно важно за нас. Свесни смо да будућност одбране, између осталог, поред квалитетних људи, чине дронови, беспилотне летелице, беспосадна возила, роботи и вештачка интелигенција и у том смислу не желимо да заостајемо за било ким у свету – рекао је министар Стефановић пожелевши учесницима конференције пуно успеха у раду.

Овогодишњи „Отех“ окупио је уз бројне учеснике из наше земље и госте из укупно 13 земаља са свих страна света, од Уједињених Арапских Емирата, САД, Алжира преко Белорусије, Ирака, Казахстана, БиХ, Хрватске, Словеније, Северне Македоније до Немачке, Словеније, Португалије.

Директор Војнотехничког института пуковник др Бојан Павковић рекао је да конференција има за циљ лично упознавање, размену идеја, знања и искустава између свих учесника у процесу развоја наоружања и војне опреме, домаћих и иностраних.

- Изразито ми је задовољство да и ове године ОТЕХ има међународни карактер, што је потврђено значајним одзивом наших колега и пријатеља из иностранства који су својим радовима и личним присуством употпунили ову конференцију. Импозантан укупни број радова које ћемо видети током ова два дана указује да је посвећеност научном раду из области одбрамбених технологија и даље на високом нивоу, а присуство високих званица овом отварању указује и на безрезервну подршку Министарства одбране и државних институција научноистраживачком раду - истакао је директор Војнотехничког института и додао да је традиција ОТЕХ-а да сваки буде посвећен једном од великана српске научне мисли.

Ове године, скуп је посвећен чувеном научнику српског порекла Руђеру Бошковићу, који је остварио значајне успехе на пољима физике, астрономије, дипломатије, филозофије и уметности. Тим поводом, професор др Слободан Нинковић из Астрономског друштва "Руђер Бошковић" одржао је уводно предавање о овом светски познатом научнику.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.10.2022
mp4 (94,01 MB)
Отварање међународног скупа "ОТЕХ 2022"
13.10.2022
mp4 (392,7 MB)
Обраћање министра Стефановића
13.10.2022
mp4 (251,23 MB)
Обраћање пуковника Павковића