Министарство одбране Републике Србије
 
01.10.2022.

Изашао је нови број "ОДБРАНЕ"




Промоцији најмлађе генерације потпоручника Војске Србије, централном догађају протеклог месеца, посветили смо рубрику СТАЈНА ТАЧКА. У њој ћете пронаћи све информације о свечаности, којој је својим присуством заслужено признање одао и државни и војни врх Србије, као и о најбољим кадетима који су својим радом и успехом обележили 142. и 143. класу Војне академије и 8. класу Медицинског факултета ВМА.

У тренуцима када нове генерације кадета започињу своје школовање, а доскорашњи кадети, сада већ потпоручници, ступају на своје прве дужности наоружани знањем и оплемењени вредностима, о предностима школовања на Универзитету одбране, о квалитету наставе и њеном прилагођавању савременим безбедносним изазовима, али и могућностима које научно утемељене војне науке отварају разговарали смо са генерал-потпуковником др Гораном Радовановићем, ректором Универзитета одбране.

У рубрици СИСТЕМ посебну пажњу посвећујемо бригадама које су обележиле свој дан. Посетили смо тим поводом Трећу бригади Копнене војске и Мешовиту артиљеријску бригаду, једину тог рода у Војсци Србије. Најавили смо текстом и обележавање Дана 63. падобранске бригаде.

На страницама АРСЕНАЛА доносимо причу о јужнокорејском борбеном авиону Т-50, познатом као „златни орао”, који представља умањену и јефтинију копију авиона F-16. Полетео је пре више од две деценије. Овогодишњим поруџбинама поново је постао актуелан, а његов најновији корисник биће пољско ваздухопловство.

Простор у рубрици ГЛОБАЛНО/СУКОБИ У СЕНЦИ посветили смо историјским односима између Кине и Тајвана – тачније Другој тајванској кризи. Као део сценарија те кризе издваја се, по обиму и жестини, окршај који се одиграо 1958. године. Наиме, у августу и септембру те године главно поприште битке била су острва надомак кинеске обале, која су се налазила под тајванском контролом.

Осврнули смо се у рубрици ГЛОБАЛНО и на проблем нуклеарне безбедности у свету. Овог лета су, стицајем одређених околности и у невеликом размаку, одржана два значајна скупа у области контроле нуклеарног наоружања. Најзначајнија је 10. Прегледна конференција Уговора о неширењу нуклеарног оружја, на којој нажалост није донет финални документ. Зашто? О томе у тексту који доносимо.  

Истакнуто место у „Одбрани” има и рубрика ТРАДИЦИЈА, у којој овог пута доносимо текст о војничком гробљу у Пироту, стајној тачки у српско-грчким односима и месту сећања на људске судбине током глобалног конфликта који је условио потпуну геополитичку трансформацију Европе и света на прагу прошлог века.

Странице у рубрици ИСТОРИЈА посветили смо Радоју Раки Љутовцу, трговачком помоћнику из околине Трстеника и првом тобџији који је, нишанећи две дужине испред циља, у Првом светском рату артиљеријском гранатом срушио аероплан.  

Рубрику СПОРТ обогатили смо још једним Балканским скоком пријатељства. То је традиционална манифестација на којој од 1993. године учествују ветерани, резервни и активни припадници падобранских и специјалних јединица из целог света.

Припремили смо и Специјални прилог – каталог издања Медија центра „Одбрана” 2022/2023.

 
САДРЖАЈ ОДБРАНЕ 365
 
НАСЛОВНА
 
Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ
 
УВОДНИК
Стр. 3
Медија центар „Одбрана” на 65. Међународном београдском сајму књига
ОД ТРАДИЦИЈЕ КА БУДУЋНОСТИ
 
У ФОКУСУ
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије у септембру
У ЗНАКУ МЛАДОСТИ
 
РАЗГОВОР С ПОВОДОМ
Стр. 8
Генерал-потпуковник др Горан Радовановић ректор Универзитета одбране
НАОРУЖАНИ ЗНАЊЕМ, ОПЛЕМЕЊЕНИ ВРЕДНОСТИМА
 
СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 12
Промоција најмлађих официра Војске Србије
МОЋ МЛАДОСТИ И ЗНАЊА
 
Стр. 16
Најбољи кадети
БИСЕРИ ГЕНЕРАЦИЈЕ
 
СИСТЕМ
Стр. 20
Уочи 7. октобра, Дана Треће бригаде Копнене војске
ГВОЗДЕНА БРИГАДА
 
Стр. 26
Мешовита артиљеријска бригада
СЈАЈ И МЕНЕ КРАЉИЦЕ РАТА
 
Стр. 32
63. падобранска бригада
ВИШЕ ОД ПРОФЕСИЈЕ
 
АРСЕНАЛ
Стр. 38
Јужнокорејски борбени авион Т-50
„ЗЛАТНИ ОРАО”
 
ГЛОБАЛНО – СУКОБИ У СЕНЦИ
Стр. 42
ДРУГА ТАЈВАНСКА КРИЗА
 
ГЛОБАЛНО – ПОВОДИ
Стр. 46
Завршена 10. Прегледна конференција Уговора о неширењу нуклеарног оружја
ИЗОСТАО ФИНАЛНИ ДОКУМЕНТ
 
ТРАДИЦИЈЕ
Стр. 48
Војничко гробље у Пироту, стајна тачка у српско-грчким односима
СВЕТО МЕСТО ДВА НАРОДА
 
Стр. 51
Посета ученика ОШ „Петар Лековић” Војној академији
ИЗ КЛУПА БОРКА НИКИТОВИЋА
 
ИСТОРИЈА
Стр. 52
Радоје Рака Љутовац
ПРВИ ТОБЏИЈА КОЈИ ЈЕ СРУШИО АЕРОПЛАН
 
СПОРТ
Стр. 56
Балкански скок пријатељства
НЕБО БЕЗ ГРАНИЦА
 
ПРАВНИК
Стр. 58
Поштовани читаоци, од октобарског броја магазина „Одбрана” уводимо нову рубрику
– „Правник”
ПРИМЕНА IV ЖЕНЕВСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ У ПОСТУПКУ
ПРОТИВ ХРВАТСКИХ ПИЛОТА
 
ЉУДИ И ДОГАЂАЈИ
Стр. 61
Вредна иницијатива Удружења пилота „Тигрови”
ОБУКА ЗА БУДУЋЕ ПИЛОТЕ
 
ОГЛАСИ
Стр.62
Сервисне информације, конкурси
 
К-3
Сервисне информације, конкурси
 
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ – 222
Каталог издања Медија центра „Одбрана” 2022/2023.