Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.10.2022.

Izašao je novi broj "ODBRANE"




Promociji najmlađe generacije potporučnika Vojske Srbije, centralnom događaju proteklog meseca, posvetili smo rubriku STAJNA TAČKA. U njoj ćete pronaći sve informacije o svečanosti, kojoj je svojim prisustvom zasluženo priznanje odao i državni i vojni vrh Srbije, kao i o najboljim kadetima koji su svojim radom i uspehom obeležili 142. i 143. klasu Vojne akademije i 8. klasu Medicinskog fakulteta VMA.

U trenucima kada nove generacije kadeta započinju svoje školovanje, a doskorašnji kadeti, sada već potporučnici, stupaju na svoje prve dužnosti naoružani znanjem i oplemenjeni vrednostima, o prednostima školovanja na Univerzitetu odbrane, o kvalitetu nastave i njenom prilagođavanju savremenim bezbednosnim izazovima, ali i mogućnostima koje naučno utemeljene vojne nauke otvaraju razgovarali smo sa general-potpukovnikom dr Goranom Radovanovićem, rektorom Univerziteta odbrane.

U rubrici SISTEM posebnu pažnju posvećujemo brigadama koje su obeležile svoj dan. Posetili smo tim povodom Treću brigadi Kopnene vojske i Mešovitu artiljerijsku brigadu, jedinu tog roda u Vojsci Srbije. Najavili smo tekstom i obeležavanje Dana 63. padobranske brigade.

Na stranicama ARSENALA donosimo priču o južnokorejskom borbenom avionu T-50, poznatom kao „zlatni orao”, koji predstavlja umanjenu i jeftiniju kopiju aviona F-16. Poleteo je pre više od dve decenije. Ovogodišnjim porudžbinama ponovo je postao aktuelan, a njegov najnoviji korisnik biće poljsko vazduhoplovstvo.

Prostor u rubrici GLOBALNO/SUKOBI U SENCI posvetili smo istorijskim odnosima između Kine i Tajvana – tačnije Drugoj tajvanskoj krizi. Kao deo scenarija te krize izdvaja se, po obimu i žestini, okršaj koji se odigrao 1958. godine. Naime, u avgustu i septembru te godine glavno poprište bitke bila su ostrva nadomak kineske obale, koja su se nalazila pod tajvanskom kontrolom.

Osvrnuli smo se u rubrici GLOBALNO i na problem nuklearne bezbednosti u svetu. Ovog leta su, sticajem određenih okolnosti i u nevelikom razmaku, održana dva značajna skupa u oblasti kontrole nuklearnog naoružanja. Najznačajnija je 10. Pregledna konferencija Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, na kojoj nažalost nije donet finalni dokument. Zašto? O tome u tekstu koji donosimo.  

Istaknuto mesto u „Odbrani” ima i rubrika TRADICIJA, u kojoj ovog puta donosimo tekst o vojničkom groblju u Pirotu, stajnoj tački u srpsko-grčkim odnosima i mestu sećanja na ljudske sudbine tokom globalnog konflikta koji je uslovio potpunu geopolitičku transformaciju Evrope i sveta na pragu prošlog veka.

Stranice u rubrici ISTORIJA posvetili smo Radoju Raki Ljutovcu, trgovačkom pomoćniku iz okoline Trstenika i prvom tobdžiji koji je, nišaneći dve dužine ispred cilja, u Prvom svetskom ratu artiljerijskom granatom srušio aeroplan.  

Rubriku SPORT obogatili smo još jednim Balkanskim skokom prijateljstva. To je tradicionalna manifestacija na kojoj od 1993. godine učestvuju veterani, rezervni i aktivni pripadnici padobranskih i specijalnih jedinica iz celog sveta.

Pripremili smo i Specijalni prilog – katalog izdanja Medija centra „Odbrana” 2022/2023.

 
SADRŽAJ ODBRANE 365
 
NASLOVNA
 
Str. 2
IMPRESUM I SADRŽAJ
 
UVODNIK
Str. 3
Medija centar „Odbrana” na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga
OD TRADICIJE KA BUDUĆNOSTI
 
U FOKUSU
Str. 4
Aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u septembru
U ZNAKU MLADOSTI
 
RAZGOVOR S POVODOM
Str. 8
General-potpukovnik dr Goran Radovanović rektor Univerziteta odbrane
NAORUŽANI ZNANjEM, OPLEMENjENI VREDNOSTIMA
 
STAJNA TAČKA
Str. 12
Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije
MOĆ MLADOSTI I ZNANjA
 
Str. 16
Najbolji kadeti
BISERI GENERACIJE
 
SISTEM
Str. 20
Uoči 7. oktobra, Dana Treće brigade Kopnene vojske
GVOZDENA BRIGADA
 
Str. 26
Mešovita artiljerijska brigada
SJAJ I MENE KRALjICE RATA
 
Str. 32
63. padobranska brigada
VIŠE OD PROFESIJE
 
ARSENAL
Str. 38
Južnokorejski borbeni avion T-50
„ZLATNI ORAO”
 
GLOBALNO – SUKOBI U SENCI
Str. 42
DRUGA TAJVANSKA KRIZA
 
GLOBALNO – POVODI
Str. 46
Završena 10. Pregledna konferencija Ugovora o neširenju nuklearnog oružja
IZOSTAO FINALNI DOKUMENT
 
TRADICIJE
Str. 48
Vojničko groblje u Pirotu, stajna tačka u srpsko-grčkim odnosima
SVETO MESTO DVA NARODA
 
Str. 51
Poseta učenika OŠ „Petar Leković” Vojnoj akademiji
IZ KLUPA BORKA NIKITOVIĆA
 
ISTORIJA
Str. 52
Radoje Raka Ljutovac
PRVI TOBDžIJA KOJI JE SRUŠIO AEROPLAN
 
SPORT
Str. 56
Balkanski skok prijateljstva
NEBO BEZ GRANICA
 
PRAVNIK
Str. 58
Poštovani čitaoci, od oktobarskog broja magazina „Odbrana” uvodimo novu rubriku
– „Pravnik”
PRIMENA IV ŽENEVSKE KONVENCIJE U POSTUPKU
PROTIV HRVATSKIH PILOTA
 
LjUDI I DOGAĐAJI
Str. 61
Vredna inicijativa Udruženja pilota „Tigrovi”
OBUKA ZA BUDUĆE PILOTE
 
OGLASI
Str.62
Servisne informacije, konkursi
 
K-3
Servisne informacije, konkursi
 
SPECIJALNI PRILOG – 222
Katalog izdanja Medija centra „Odbrana” 2022/2023.