Министарство одбране Републике Србије
 
29.09.2022.

Министар Стефановић положио венац поводом годишњице смрти мајора Милана Тепића



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић предводио је данас државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 31. годишњице од смрти мајора Милана Тепића. Он је том приликом поручио да су људи као што су били мајор Тепић и војник Стојадин Мирковић уткали своје животе у темеље наше отаџбине, били одани војничкој заклетви до последњег даха и да смо им дужни да градимо и јачамо Србију сваког дана, како би све будуће генерације и Мирковића и Тепића и свих других породица у овој земљи живеле у миру и благостању.

Министар је положио венац у име Владе Републике Србије на споменик Милану Тепићу у истоименој улици у Београду и уједно истакао да данас одајемо пошту и Стојадину Мирковићу, који је страдао на данашњи дан 1991. заједно са Тепићем, а који је сахрањен у родном селу код Ваљева.

„Данас смо се окупили да одамо пошту човеку који се својом храброшћу и оданошћу уписао у вечност и постао симбол војника, старешине до последњег даха. Милан Тепић био је супруг, отац, официр за пример. Човек који је, заједно са Стојадином Мирковићем, без размишљања дао оно највредније што је имао - свој живот, жртвовао га свесно, за наш народ, за отаџбину. „Једном људи дају реч, она остане или се погази. Ја сам дао реч да ћу бранити ову земљу, ако јој буде тешко“, речи су којима се уписао у вечност, у вековну историју српских витезова, јунака чији је осећај за исправно увек био непогрешив – рекао је министар Стефановић.

Како је министар рекао, бити официр за Тепића није био посао, већ животни позив, војничка заклетва није била олако изговорена реч, већ света дужност.

„Знајући да магацин са наоружањем не сме пасти у руке непријатељу, јер би то довело до страдања недужних људи, Милан Тепић дигао је 29. септембра 1991. године у ваздух складиште у шуми Беденик. Није дозволио да се хрватске паравојне јединице домогну муниције и експлозива. Уништио је складиште и сам свесно изгубио живот, док је своје војнике претходно склонио на безбедну удаљеност, командовао им је повлачење у ровове“, рекао је министар Стефановић.

Он је подсетио и да ће Милан Тепић у историји остати упамћен и као последњи народни херој некадашње Југославије.  

„Нема војске на свету која се не би поносила увек и свуда чињеницом да је имала у својим редовима величину какав је био Тепић, нема народа који не би уздигнутог чела говорио Тепић је од нашег рода. Нажалост, ову земљу су у неким претходним временима водили и људи који су се стидели српских хероја, њихова имена нису изговарали, а још мање се борили да им се одају све почасти како доликује. Људи којима правда за српску децу која су убијана бомбама док су у избегличким колонама, напуштајући своја вековна огњишта у Хрватској, путовала ка Србији – никада није била тема“, рекао је министар.

Он је истакао и да су срећом, та времена иза нас.

„Србија на челу са председником Вучићем нема намеру да икада више ћути на злочине над нашим народом, а и те како се дичи људима као што је Милан Тепић. Исправља полако, али упорно, све неправде према њима и намерава да дуго, дуго у свим наредним поколењима памти своје јунаке. Никог не мрзи, пружа свима руку сарадње, али не заборавља, да нам се нека прошла времена у којима смо тешко страдали не би поновила“, рекао је министар Стефановић.

Министар одбране је овом приликом подсетио и на страдање војника Стојадина Мирковића.

„Желим овом приликом да одамо пошту и Стојадину Мирковићу, тада деветнаестогодишњем војнику, који је одбио Тепићеву наредбу за повлачење и страдао држећи му одступницу. Посебно бих поздравио његову породицу, они су у овом тренутку у Горњим Лесковицама. Достојанствено најближи носе већ више од 30 година свој бол за Миланом и Стојадином, живе са празнином и знамо да њу у њиховим срцима ништа не може попунити. Дужни смо им да никада не дозволимо да се величина њихових подвига заборави. Они су уткали своје животе у темеље наше отаџбине, били су одани својој заклетви до последњег даха и ми морамо да градимо и јачамо нашу Србију сваког дана, како би све будуће генерације Мирковића и Тепића и свих других породица у овој земљи живеле у миру и благостању“, поручио је министар Стефановић.

У оквиру церемоније, којој је присуствовао и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, венце су положили и чланови породице Тепић, делегација Министарства одбране и Војске Србије предвођена бригадним генералом Сашом Петровићем, затим заменица градоначелника Београда Весна Видовић, као и делегације  Клуба генерала и адмирала, СУБРНОР-а, Удружења 6. Личке дивизије и Удружења бораца рата од 1990. године, као и колеге и пријатељи Милана Тепића.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.09.2022
mp4 (84,97 MB)
Полагање венаца
29.09.2022
mp4 (343,99 MB)
Обраћање министра Стефановића