Министарство одбране Републике Србије
 
17.07.2022.

Министар Стефановић: Авион превозио производе српске одбрамбене индустрије ка Бангладешу



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић рекао је данас на конференцији за медије у Дому Војске Србије да је авион АН-12 у власништву украјинске компаније, који се јуче срушио у Грчкој, полетео са аеродрома у Нишу и да је превозио производе српске одбрамбене индустрије ка крајњем кориснику Министарству одбране Бангладеша.

- У питању је авион Антонов-12, чији је власник фирма „Меридиан ЛТД“ из Украјине, и који је имао позивни знак МЕМ 3032. Нажалост, према нама доступним информацијама, свих осам чланова посаде је изгубило животе приликом пада овог авиона. Авион је полетео из Ниша јуче око 20.40 сати по нашем времену и превозио је око 11,5 тона производа наше наменске индустрије ка крајњем кориснику у Бангладешу. Купац је било Министарство одбране Бангладеша, као потпуно дозвољени end user - рекао је министар Стефановић.

Одговарајући на питања новинара, он је истакао да међу настрадалима нема држављана Србије.

- Лет је имао руту Ниш, са техничким слетањима у Аману, Ријаду, Ахмедабаду и планирано је да слети у Даку као крајњу дестинацију. Власник робе била је приватна компанија „Валир“ из Србије. Дакле лет је имао све уредне дозволе, све је било у складу са међународним прописима и притом је крајњи купац, Министарство одбране Бангладеша, дозвољени end user. Нажалост, један део медија и у иностранству и нашој земљи почео је јуче да спекулише и даје лажне информације о томе како је ово некакав лет којим се наводно транспортује наоружање из Србије у Украјину, што је потпуно нетачно и злонамерно – рекао је министар Стефановић.

Министар је подсетио и да су и у претходном периоду тенденциозно пласиране дезинформације којима се покушава нарушити углед Републике Србије.

- Имали смо пре око месец дана исто дезинформације да се транспортује некакво наоружање према Украјни. Испоставило се да је то лет којим је роба из наше наменске индустрије ишла ка Алжиру и, такође, имала је све потребне дозволе. Затим исто и 2. јула када смо имали слетање украјинског авиона из Уједињених Арапских Емирата на аеродром „Никола Тесла“, Иљушин-76 који је превозио два борбена возила из Емирата за потребе Југоимпорт СДПР. Те сталне измишљотине којима се покушава нарушити углед Републике Србије, како ми радимо нешто испод жита, како радимо нешто незаконито, како кршимо међународне прописе то је заиста нешто што је и потпуно провидно и злонамерно и види се да се то ради са злом намером да се нанесе штета Републици Србији – рекао је министар Стефановић.

Он је подсетио да су авиони којима се наоружање и војна опрема транспортују широм света великог капацитета и да их је производио, пре свега, бивши Совјетски Савез, док су корисници Русија, Белорусија и Украјина.
 
- У овом тренутку руски и белоруски авиони због међународних санкција не могу да превозе ово наоружање, а украјински због ситуације у Украјини не могу да се врате и да слећу у Украјину и они су углавном ангажовани широм света на превозу ове робе. Реч је о транспортним авионима из Украјине, односно авионима у власништву фирми које су основане у Украјини, али та роба нема никакве везе са Украјином, нити иде у Украјину из Србије. Србија извози наоружање само у складу са међународним дозволама, дозвољеним крајњим корисницима и то ћемо наставити наравно да радимо и у наредном периоду – рекао је министар Стефановић.

Министар Стефановић навео је да су у претходној години издате сагласности за извоз наоружања у вредности од нешто више од милијарду долара, док је реализован извоз од око пет стотина милиона долара.

- Очекујемо да ће ове године тај извоз бити значајнији и, такође, у наредним годинама очекујемо и повећање производње и капацитета наших компанија и значајнији извоз дозвољеним крајњим корисницима свуда у свету. У домаћим компанијама које се баве производњом наоружања и војне опреме у Србији запослено је око 22.000 људи и ти људи живе од тога и не само они, то је новац који иде и у буџет Републике Србије кроз различите порезе и добит. Мислимо да је ово значајна подршка нашем бруто друштвеном производу, односно економији Републике Србије и наставићемо да радимо у складу са законом као што смо то радили до сада, извозићемо само онима којима то међународни прописи дозвољавају и наравно водићемо рачуна о интересима Републике Србије – рекао је министар Стефановић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.07.2022
mp4 (562,6 MB)
Обраћање министра Стефановића