Министарство одбране Републике Србије
 
30.06.2022.

Министар Стефановић: Наша војска мора бити без премца у региону



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас ученике Средње стручне војне школе “1.300 каплара”, који завршавају тронедељну обуку у теренским условима у касарни “Војвода Живојин  Мишић” у Ваљеву. Он је том приликом поручио будућим подофицирима да су елита наше земље и да од њих очекује да буду најбољи у нашој војсци, која у региону мора да буде без премца.

– Заиста сам задовољан знањем које сте успели да стекнете, посебно ви из прве године за врло кратко време и, наравно, ви који сте четврта година и овде сте у улози старешина. Уверио сам се колико сте сви посвећени. Ви представљате елиту ове земље и будућност наше војске и немојте то да заборавите. Са знањем и вештинама које стичете, уз нова средства и технику коју набављамо, очекујемо да сутра будете најбољи у нашој војсци, а наша војска у нашем региону мора да буде без премца. Важно је да се свакога дана сви заједно боримо да то тако буде – рекао је министар Стефановић у разговору са будућим подофицирима.  

Наставићемо и да повећамо примања и да купујемо нову технику, али кључна ствар су људи, поручио је министар одбране.

-Ви ћете сутра бити, неки од јесени, неки за пар година, ви ћете бити старешине наше војске којима је поверена најважнија ствар у руке и то нису ни авиони, ни хеликоптери, него војници. Задовољан сам што сте веома млади, а већ сте обукли униформу, часну униформу наше Србије и то је велики понос и за вас и за ваше породице. И искрено сам вам захвалан што сте се определили да се бавите овом професијом – рекао је министар Стефановић.

Са министром Стефановићем током обиласка били су ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник ванр. проф. др Горан Радовановић, начелник Војне академије пуковник ванр. проф. др Срђан Благојевић, командант Другог центра пуковник Саша Стојиљковић и начелник Кабинета министра пуковник Стеван Котарлић.

Ученици Средње струче војне школе приказали су део стројеве обуке, обуке у руковању наоружањем, као и припреме за извршење гађања, док су приказали и вештине у савлађивању полигона пешадијских препрека. Под будним оком инструктора из Другог центра за обуку, будући подофицири током обуке у теренским условима стичу практичне вештине неопходне за командовање групом, тимом и одељењем и успешно обављање других подофицирских дужности. У складу са тематским планом, ученици прве и друге године пролазе садржаје основне војничке обуке, док се њихове старије колеге оспособљавају за командовање тактичким јединицама ранга одељења и извођење општевојне обуке.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.06.2022
mp4 (101,12 MB)
Обилазак