Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.06.2022.

Ministar Stefanović: Naša vojska mora biti bez premca u regionuPotpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović obišao je danas učenike Srednje stručne vojne škole “1.300 kaplara”, koji završavaju tronedeljnu obuku u terenskim uslovima u kasarni “Vojvoda Živojin  Mišić” u Valjevu. On je tom prilikom poručio budućim podoficirima da su elita naše zemlje i da od njih očekuje da budu najbolji u našoj vojsci, koja u regionu mora da bude bez premca.

– Zaista sam zadovoljan znanjem koje ste uspeli da steknete, posebno vi iz prve godine za vrlo kratko vreme i, naravno, vi koji ste četvrta godina i ovde ste u ulozi starešina. Uverio sam se koliko ste svi posvećeni. Vi predstavljate elitu ove zemlje i budućnost naše vojske i nemojte to da zaboravite. Sa znanjem i veštinama koje stičete, uz nova sredstva i tehniku koju nabavljamo, očekujemo da sutra budete najbolji u našoj vojsci, a naša vojska u našem regionu mora da bude bez premca. Važno je da se svakoga dana svi zajedno borimo da to tako bude – rekao je ministar Stefanović u razgovoru sa budućim podoficirima.  

Nastavićemo i da povećamo primanja i da kupujemo novu tehniku, ali ključna stvar su ljudi, poručio je ministar odbrane.

-Vi ćete sutra biti, neki od jeseni, neki za par godina, vi ćete biti starešine naše vojske kojima je poverena najvažnija stvar u ruke i to nisu ni avioni, ni helikopteri, nego vojnici. Zadovoljan sam što ste veoma mladi, a već ste obukli uniformu, časnu uniformu naše Srbije i to je veliki ponos i za vas i za vaše porodice. I iskreno sam vam zahvalan što ste se opredelili da se bavite ovom profesijom – rekao je ministar Stefanović.

Sa ministrom Stefanovićem tokom obilaska bili su rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik vanr. prof. dr Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević, komandant Drugog centra pukovnik Saša Stojiljković i načelnik Kabineta ministra pukovnik Stevan Kotarlić.

Učenici Srednje struče vojne škole prikazali su deo strojeve obuke, obuke u rukovanju naoružanjem, kao i pripreme za izvršenje gađanja, dok su prikazali i veštine u savlađivanju poligona pešadijskih prepreka. Pod budnim okom instruktora iz Drugog centra za obuku, budući podoficiri tokom obuke u terenskim uslovima stiču praktične veštine neophodne za komandovanje grupom, timom i odeljenjem i uspešno obavljanje drugih podoficirskih dužnosti. U skladu sa tematskim planom, učenici prve i druge godine prolaze sadržaje osnovne vojničke obuke, dok se njihove starije kolege osposobljavaju za komandovanje taktičkim jedinicama ranga odeljenja i izvođenje opštevojne obuke.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.06.2022
mp4 (101,12 MB)
Obilazak