Министарство одбране Републике Србије
 
11.05.2022.

Састанак помоћника министра Бандића са представницима Краљевског колеџа за одбрамбене студије



Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић разговарао је са представницима Краљевског колеџа за одбрамбене студије из Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Палати Србија, у оквиру студијске посете те делегације региону.

Помоћник министра Бандић упознао је представнике Краљевског колеџа за одбрамбене студије са кључним ставовима Републике Србије о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету.
 
Министарство одбране, како је истакао, даје значајну подршку у остваривању спољнополитичких циљева Републике Србије, унапређујући односе и сарадњу у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са дефинисаним националним интересима и уз уважавање међународног права и међународно преузетих обавеза.
 
Он је нагласио чврсто опредељење Министарства одбране за развој и унапређење регионалне сарадње и истакао да Република Србија унапређује способности за активно учешће у регионалним иницијативама и свим процесима сарадње и заједничког деловања, као предуслова за изградњу националне, регионалне и глобалне безбедности.

Помоћник министра Бандић је током састанка говорио и о активностима Министарства одбране и Војске Србије у процесу европских интеграција, сарадњи у оквиру Програма партнерство за мир, као и ангажовању припадника Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама.
 
Република Србија је, како је рекао, опредељена да, као војно неутрална држава, непрестано усавршава систем одбране ради достизања способности за ефикасан одговор на изазове, ризике и претње безбедности од значаја за одбрану.
 
Бандић је рекао да Република Србија и Уједињено Краљевство имају позитиван тренд у развоју укупне билатералне сарадње у области одбране, и пренео опредељење Министарства одбране да се дијалогом превазиђу разлике у сагледавању безбедносних питања на Балкану и приближе ставови.
 
Делегација Краљевског колеџа одбране борави у Србији у оквиру студијске посете региону Југоисточне Европе, а чине их одабрани представници из Уједињеног Краљевства, Сједињених Америчких Држава, Јапана, Државе Кувајт, Државе Израел, Народне Републике Бангладеш и Исламске Републике Пакистан.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА