Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.05.2022.

Sastanak pomoćnika ministra Bandića sa predstavnicima Kraljevskog koledža za odbrambene studije



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić razgovarao je sa predstavnicima Kraljevskog koledža za odbrambene studije iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Palati Srbija, u okviru studijske posete te delegacije regionu.

Pomoćnik ministra Bandić upoznao je predstavnike Kraljevskog koledža za odbrambene studije sa ključnim stavovima Republike Srbije o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu.
 
Ministarstvo odbrane, kako je istakao, daje značajnu podršku u ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva Republike Srbije, unapređujući odnose i saradnju u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa definisanim nacionalnim interesima i uz uvažavanje međunarodnog prava i međunarodno preuzetih obaveza.
 
On je naglasio čvrsto opredeljenje Ministarstva odbrane za razvoj i unapređenje regionalne saradnje i istakao da Republika Srbija unapređuje sposobnosti za aktivno učešće u regionalnim inicijativama i svim procesima saradnje i zajedničkog delovanja, kao preduslova za izgradnju nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti.

Pomoćnik ministra Bandić je tokom sastanka govorio i o aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u procesu evropskih integracija, saradnji u okviru Programa partnerstvo za mir, kao i angažovanju pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama.
 
Republika Srbija je, kako je rekao, opredeljena da, kao vojno neutralna država, neprestano usavršava sistem odbrane radi dostizanja sposobnosti za efikasan odgovor na izazove, rizike i pretnje bezbednosti od značaja za odbranu.
 
Bandić je rekao da Republika Srbija i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju pozitivan trend u razvoju ukupne bilateralne saradnje u oblasti odbrane, i preneo opredeljenje Ministarstva odbrane da se dijalogom prevaziđu razlike u sagledavanju bezbednosnih pitanja na Balkanu i približe stavovi.
 
Delegacija Kraljevskog koledža odbrane boravi u Srbiji u okviru studijske posete regionu Jugoistočne Evrope, a čine ih odabrani predstavnici iz Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Države Kuvajt, Države Izrael, Narodne Republike Bangladeš i Islamske Republike Pakistan.
 
photoFOTOGALERIJA