Министарство одбране Републике Србије
 
05.05.2022.

Председник Вучић: Србија чува мир и стабилност



Председник Републике и врховни командант Војске Србије  Александар Вучић састао се данас са министарком одбране Савезне Републике Немачке Кристин Ламбрехт у  Палати Србија.

Пријему у Палати Србија присуствовали су и потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Након састанка, председник Вучић истакао је да је Немачка најважнији партнер Србије и да то не сме да се крије, те да је битно разговарати отворено, јер је такав разговор важан за будућност, а она је, како каже, верује европска.

Вучић је, након разговора са министарком одбране Немачке Кристин Ламбрехт, подсетио да се вратио из Берлина где је имао састанак са немачким канцеларом Олафом Шолцом и министарком спољних послова Аналеном Бербок и пренео да је његов утисак да ангажман који Немачка показује у региону Западног Балкана говори о њеној жељи да се приближимо ЕУ.

„Реченице које изговорио канцелар Шолц, и сада министарка Ламбрехт говоре о јасној европској перспективи и могућности за брже придруживања ЕУ и то су добри и важни сигнали за нашу земљу", истакао је Вучић.

Он је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је Немачка најважнији партнер Србије и да то не сме да се крије.

„Пре осам година Немачка је била економски партнер Србије број четири, а данас је убедљиво највећи партнер. Ове године очекујемо да трговинска размена, ако се настави истим темпом, буде на нивоу од 7,5 милијарди евра. Пре осам година била је на 3,5 милијарди евра“, објаснио је Вучић додајући да су то велике и важне вести за Србију.

Пренео је да су разговарали о региону, и рекао да ће Србија да чува мир и стабилност, да је то наша политика и трајно опредељење.

Пружио је, како је пренео, све личне и државне гаранције да ће Србија то чинити. Рекао је да није користио прилику да говори лоше о другима у региону, јер Србија то не ради.

„Ко је колико говорио истину моћиће да се види у наредних шест меесци, па ће бити јасно ко се служио неистинама“, подвукао је он.

Вучић је рекао да постоји велики простор за развој војно-техничке сарадње.

Указао је да постоји потписан кровни споразум и да може много тога да се уради у тој области.

Рекао је да је било речи и о сукобу у Украјини, да постоји сагласност о његовој природи.

„Пренела ми је на учтив начин очекивања и захтеве Немачке и ЕУ око понашања Србије у будућности. Говорио сам о томе каква је позиција Србије“, истакао је Вучић.

Рекао је да је разговарао са Ламбрехт и о преговорима са Приштином.

„Захвалио сам се Немачкој што су синоћ организовали сусрет са приштинским премијером Аљбином Куртијем. Ма како да смо разговарали боље је разговарати него да не разговарамо. Министарка Ламбрехт ми је рекла да је важно да разговарамо, разговарамо отворено, макар се свађали, јер се тако у демократском духу разговара у будћности. Ја верујем у европску будућност, као што верујем и добру вољу и намере немачких партнера да нам на европском путу помогну“, истакао је Вучић.

Он је најавио да ће се сутра после подне обратити грађанима, да ће говорити о тренутној ситуацији.

„Мораћемо да се ослањамо и да видимо какву подршку, иако имамо даље стабилне финансије, шта можемо да очекујемо. Имате сваки дан по једну земљу која најављује да ће завршити годину са рецесијом, које дижу камате“, подвукао је Вучић.

Министарка одбране Савезне Републике Немачке Ламбрехт истакла је да је та земља поуздан партнер Србије у процесу приступања Европској унији и нагласила да је за њену земљу важно да влада стабилност на Западном Балкану.

“Али смо искрен и отворен партнер, тако смо и разговарали, а то подразумева и да се јасно атрикулише шта један очекује од другог на том путу. Наша је жеља и нада да ће процес нормализације односа Београда и Приштине добити нови замах”, рекла је Ламбрехт након састанак са председником Србије Александром Вучићем.

Захвалила је председнику Вучићу на гостопримству и на конструктивним, отвореним и искреним разговорима, са њим, али и са њеним српским колегом, министром Небојшом Стефановићем.

“Било је важно да смо водили разговор о нашој сарадњи у области одбрамбене политике, и надам се да ћемо и у будућности радити у том духу поверења, и када су у питању обуке и опремења војске”, рекла је немачка министарка.

Извор: Танјуг
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.05.2022
mp4 (164,91 MB)
Састанак
05.05.2022
mp4 (535,76 MB)
Обраћање председника Вучића
05.05.2022
mp4 (371,83 MB)
Обраћање министарке Ламбрехт