Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.05.2022.

Predsednik Vučić: Srbija čuva mir i stabilnostPredsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije  Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministarkom odbrane Savezne Republike Nemačke Kristin Lambreht u  Palati Srbija.

Prijemu u Palati Srbija prisustvovali su i potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Nakon sastanka, predsednik Vučić istakao je da je Nemačka najvažniji partner Srbije i da to ne sme da se krije, te da je bitno razgovarati otvoreno, jer je takav razgovor važan za budućnost, a ona je, kako kaže, veruje evropska.

Vučić je, nakon razgovora sa ministarkom odbrane Nemačke Kristin Lambreht, podsetio da se vratio iz Berlina gde je imao sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok i preneo da je njegov utisak da angažman koji Nemačka pokazuje u regionu Zapadnog Balkana govori o njenoj želji da se približimo EU.

„Rečenice koje izgovorio kancelar Šolc, i sada ministarka Lambreht govore o jasnoj evropskoj perspektivi i mogućnosti za brže pridruživanja EU i to su dobri i važni signali za našu zemlju", istakao je Vučić.

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je Nemačka najvažniji partner Srbije i da to ne sme da se krije.

„Pre osam godina Nemačka je bila ekonomski partner Srbije broj četiri, a danas je ubedljivo najveći partner. Ove godine očekujemo da trgovinska razmena, ako se nastavi istim tempom, bude na nivou od 7,5 milijardi evra. Pre osam godina bila je na 3,5 milijardi evra“, objasnio je Vučić dodajući da su to velike i važne vesti za Srbiju.

Preneo je da su razgovarali o regionu, i rekao da će Srbija da čuva mir i stabilnost, da je to naša politika i trajno opredeljenje.

Pružio je, kako je preneo, sve lične i državne garancije da će Srbija to činiti. Rekao je da nije koristio priliku da govori loše o drugima u regionu, jer Srbija to ne radi.

„Ko je koliko govorio istinu moćiće da se vidi u narednih šest meesci, pa će biti jasno ko se služio neistinama“, podvukao je on.

Vučić je rekao da postoji veliki prostor za razvoj vojno-tehničke saradnje.

Ukazao je da postoji potpisan krovni sporazum i da može mnogo toga da se uradi u toj oblasti.

Rekao je da je bilo reči i o sukobu u Ukrajini, da postoji saglasnost o njegovoj prirodi.

„Prenela mi je na učtiv način očekivanja i zahteve Nemačke i EU oko ponašanja Srbije u budućnosti. Govorio sam o tome kakva je pozicija Srbije“, istakao je Vučić.

Rekao je da je razgovarao sa Lambreht i o pregovorima sa Prištinom.

„Zahvalio sam se Nemačkoj što su sinoć organizovali susret sa prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Ma kako da smo razgovarali bolje je razgovarati nego da ne razgovaramo. Ministarka Lambreht mi je rekla da je važno da razgovaramo, razgovaramo otvoreno, makar se svađali, jer se tako u demokratskom duhu razgovara u budćnosti. Ja verujem u evropsku budućnost, kao što verujem i dobru volju i namere nemačkih partnera da nam na evropskom putu pomognu“, istakao je Vučić.

On je najavio da će se sutra posle podne obratiti građanima, da će govoriti o trenutnoj situaciji.

„Moraćemo da se oslanjamo i da vidimo kakvu podršku, iako imamo dalje stabilne finansije, šta možemo da očekujemo. Imate svaki dan po jednu zemlju koja najavljuje da će završiti godinu sa recesijom, koje dižu kamate“, podvukao je Vučić.

Ministarka odbrane Savezne Republike Nemačke Lambreht istakla je da je ta zemlja pouzdan partner Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji i naglasila da je za njenu zemlju važno da vlada stabilnost na Zapadnom Balkanu.

“Ali smo iskren i otvoren partner, tako smo i razgovarali, a to podrazumeva i da se jasno atrikuliše šta jedan očekuje od drugog na tom putu. Naša je želja i nada da će proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine dobiti novi zamah”, rekla je Lambreht nakon sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Zahvalila je predsedniku Vučiću na gostoprimstvu i na konstruktivnim, otvorenim i iskrenim razgovorima, sa njim, ali i sa njenim srpskim kolegom, ministrom Nebojšom Stefanovićem.

“Bilo je važno da smo vodili razgovor o našoj saradnji u oblasti odbrambene politike, i nadam se da ćemo i u budućnosti raditi u tom duhu poverenja, i kada su u pitanju obuke i opremenja vojske”, rekla je nemačka ministarka.

Izvor: Tanjug
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.05.2022
mp4 (164,91 MB)
Sastanak
05.05.2022
mp4 (535,76 MB)
Obraćanje predsednika Vučića
05.05.2022
mp4 (371,83 MB)
Obraćanje ministarke Lambreht