Министарство одбране Републике Србије
 
09.04.2022.

„Ватрени штит“ приказао способност Војске Србије



Вежба ојачане тактичке групе у извођењу одбрамбене операције у ноћним условима “Ватрени штит 2022” на Пасуљанским ливадама, која је одржана у присуству председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, показала је одлучност, увежбаност, ватрене могућности и садејство јединица Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО и специјалних јединица у одговору на изазове, ризике и претње по безбедност наше земље.

Завршници вишедневне вежбе на којој је учествовало више од 1.000 припадника Војске Србије и око 100 средстава борбене технике присуствовали су потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
 
Активности на полигону „Пасуљанске ливаде“ започеле су ангажовањем јединица 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције на извршењу блокаде, расецања и неутралисања убачене непријатељске групе.

Вод за подршку из састава пешадијске чете у улози четне ватрене групе, због претње могућег напада помоћу три нова теренска возила МРАП и једним командним возилом посео је резерви ватрени положај. На уочене ваздухоплове снаге непријатеља затим је дејствовала противваздухопловна одбрана наших снага и то ракетним системом „шило“ и артиљеријско-ракетним системом „ПАСАРС“ ракетом С-2М. Циљ је, овом приликом имитирала осветљавајућа минобацачка мина 120 милиметара.
 
Из састава извиђачке јединице тактичке групе ангажована је беспилотна летелица „Врабац” која је извршила извиђање из ваздушног простора. Оклопно-извиђачке јединице приказале су процес прикупљања обавештајних података са земље употребом командног извиђачког возила и мултисензорске интелигентне платформе.

Посматрачи вежбе затим су имали прилику да виде тактичке радње поседања ватреног положаја од стране борбеног осигурања јачине оклопно извиђачке чете на десет оклопно извиђачких аутомобила БРДМ-2МС. Јединица је, потом, уочила непријатеља и дејствовала по његовим снагама.
 
Противоклопно одељење наоружано системом „корнет“ затим је приказало неутралисање ватрене тачке непријатеља.
 
По уочавању непријатељеве пешадије у захвату главног пута, командант тактичке групе за заустављање и неутралисање истог ангажовао је три послуге даљински контролисаних беспосадних платформи „МИЛОШ-В1“ и „МИЛОШ-В2”. Командант тактичке групе наредио је снајперским паровима уништавање важних циљева непријатеља који су демонстрирали заузимање погодних ватрених положаја у распореду чета прве линије и прецизно дејство по циљевима.

У циљу консолидације одбране и затварања међупростора из очекујућих рејона, прву линију одбране посео је тенковски вод Т-72 у чијем саставу су били и модернизовани тенк М-84 и БВП М-80 АБ1.
 
По уочавању покрета непријатеља командант тактичке групе из очекујућег рејона затим је ангажовао стрељачки вод на борбеним оклопним возилима „ЛАЗАР-3” који је демонстрирао поседање рејона за одбрану, искрцавање и дејство из стрељачког и колективног наоружања.
 
Након заустављања, развијања и дејства по борбеном осигурању непријатељ је отпочео артиљеријску припрему напада дејством по предњем крају наше одбране.

Затим је уочена група непријатељских нисколетећих хеликоптера, па је батерија за противваздухопловна дејства ПАСАРС добила задатак да их неутралише. Након појаве друге групе нисколетећих ваздухоплова батерија дејство топовима је остварила батерија система „ПАНЦИР С-1”.

Како би успорио напад непријатеља, командант тактичке групе наредио је батерији 155 мм „Нора Б52” да оствари ватру по снагама непријатеља у наступању.
 
Командант наших снага затим је наредио дејство бригадне ракетне групе  самоходних вишецевних лансера ракета „ОГАЊ” и „ПЛАМЕН-С”. Дејство артиљерије Војске Србије настављено је употребом самоходних хаубица 122 мм које су отвориле ватру по непријатељу у такозваном „МРСИ“ режиму.
 
Након уочавања циљева тенковски вод у саставу наших снага дејствовао је по елементима борбеног распореда непријатеља, а њихово наступање оклопним и механизованим јединицама спречено је снажним дејством вођеним ракетама ПОЛО М-83.

Због имитације дејства артиљерије по нашим снагама, јединице прве линије су, затим,  приказале одговарајуће заштитне процедуре.
 
Уследило је дејство батаљонске ватрене групе минобацачима120 мм у циљу спречавања прегруписавања и довођења свежих снага непријатеља.
Борбени хеликоптери Ми-35 и Х-145Б приказали су, потом, ефикасно дејство по оклопним возилима непријатеља у циљу ометања његовог наступања.

Борбени хеликоптер Ми-35, један од најубојитијих у својој класи на свету, дејствовао је ракетама и топовима 23 мм, док је Х-145Б дејствао невођеним ракетним зрнима и митраљезом 12,7 милиметара.
 
Пошто је, према сценарију вежбе, непријатељ дошао на предњу границу појаса главне запречне ватре, активиран је целокупан систем ватре у циљу заустављања напада.

Артиљеријска ватрена подршка снага у одбрани започета је дејством групе самоходних хаубица 122 мм „ГВОЗДИКА”, затим самоходним хаубиацма 155 мм „НОРА Б52” и вишецевним лансерима ракета „ПЛАМЕН С” и „ОГАЊ”.
 
Посматрачи су, на самом крају вежбе, имали прилику да посматрају процедуру увођења у борбу тенковске чете ојачане механизованим водом и стрељачког вода на возилима „Хамер” као и ангажовање хеликоптера Ми-17 ради медицинске евакуације.

Здружену тактичку вежбу с бојевим гађањем „Ватрени штит 2022“ извеле су јединице Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде.
 
Вежба на којој је учествовало више од хиљаду припадника Војске Србије са око стотину борбених средстава и система изведена је ради унапређења оспособљености команди и дела јединица Војске Србије за извођење одбрамбене операције у различитим земљишним и временским условима, дању и ноћу.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.04.2022
mp4 (199,7 MB)
Вежба
09.04.2022
mp4 (33,83 MB)
Дејство вишецевног лансера ракета