Министарство одбране Републике Србије
 
29.03.2022.

Одржан састанак чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље (А5)



Вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић учествовао је на састанку политичких директора министарстава спољних послова и одбране чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље (А5), одржаном у Будви.
Састанак је био посвећен разматрању регионалне сарадње под окриљем ове регионалне безбедносне иницијативе, са посебним фокусом на актуелне безбедносне изазове.
 
Током заседања предочено је да Србија, као војно неутрална држава, остаје опредељена за развој регионалне сарадње у циљу заједничког доприноса очувању мира и стабилности у региону, као и за решавање отворених питања путем дијалога. Као посебно значајан сегмент сарадње Србије и НАТО истакнут је дијалог о ситуацији на Косову и Метохији, а пренета су и очекивања да ће међународне снаге КФОР задржати статусно неутрално и непристрасно постављање, као и проактивно деловање у циљу спречавања било каквог нарушавања безбедносне ситуације на терену.
 
Такође, на састанка су пренети забринутост и дубоко жаљење због дешавања у Украјини, као и спремност Србије да угроженом становништву пружи хуманитарну помоћ.
 
На састанцима Америчко-јадранске повеље (А5), чије су чланице САД, Албанија, Хрватска, Северна Македонија, Босна и Херцеговина и Црна Гора, Србија учесвује од децембра 2008. године, у својству посматрача.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА