Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.03.2022.

Održan sastanak članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5)



Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Predrag Bandić učestvovao je na sastanku političkih direktora ministarstava spoljnih poslova i odbrane članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), održanom u Budvi.
Sastanak je bio posvećen razmatranju regionalne saradnje pod okriljem ove regionalne bezbednosne inicijative, sa posebnim fokusom na aktuelne bezbednosne izazove.
 
Tokom zasedanja predočeno je da Srbija, kao vojno neutralna država, ostaje opredeljena za razvoj regionalne saradnje u cilju zajedničkog doprinosa očuvanju mira i stabilnosti u regionu, kao i za rešavanje otvorenih pitanja putem dijaloga. Kao posebno značajan segment saradnje Srbije i NATO istaknut je dijalog o situaciji na Kosovu i Metohiji, a preneta su i očekivanja da će međunarodne snage KFOR zadržati statusno neutralno i nepristrasno postavljanje, kao i proaktivno delovanje u cilju sprečavanja bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije na terenu.
 
Takođe, na sastanka su preneti zabrinutost i duboko žaljenje zbog dešavanja u Ukrajini, kao i spremnost Srbije da ugroženom stanovništvu pruži humanitarnu pomoć.
 
Na sastancima Američko-jadranske povelje (A5), čije su članice SAD, Albanija, Hrvatska, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, Srbija učesvuje od decembra 2008. godine, u svojstvu posmatrača.
 
photoFOTOGALERIJA