Министарство одбране Републике Србије
 
05.03.2022.

Научник светског гласа позива средњошколце - упишите Војну академију



Војне школе одувек су, осим по својој традицији и устројству, биле познате и по квалитету образовања које нуде. Стручност и посвећеност наставника и професора који преносе знање ученицима Војне гимназије и Средње стручне војне школе, као и кадетима Војне академије и Медицинског факултета ВМА одлучујући су фактор успешности процеса изградње и обликовања будућих официра Војске Србије.

Међу низом изузетних предавача на катедрама Војне академије издваја се потпуковник ванредни професор др Драган Памучар један је од најутицајнијих светских експерата у области операционих истраживања, посебно у логистици и саобраћају. Реч је о официру који је творац бројних оригиналних алгоритама којима се оптимизују и рационализују логистички процеси у нашој Војсци.

Будући кадети Војне академије, али и они који после основних наставе са мастер и докторским студијама, имаће част да слушају предавања једног од најцитиранијих светских ауторитета у области операционих истраживања. Потпуковник Драган Памучар је на основним студијама, у оквиру студијских програма Војносаобраћајно инжењерство и Логистика одбране, носилац предмета Основи операционих истраживања, Терети у транспорту и Основи водног, ваздушног и железничког саобраћаја. На мастер академским студијама носилац је предмета Операциона истраживања на студијским програмима Логистика одбране и Менаџмент у одбрани, док је на докторским студијама носилац премета Методе оптимизације на студијском програму Менаџмент у одбрани.
 
Животни и професионални пут потпуковника др Памучара био је препун изазова, а Војска је, како сам истиче, организација која му је омогућила да развије своја знања и постане научник светског гласа.
 
– Војска ми је дала све. Одрастао сам у породици војног службеника, судбина ми је била да одрастам у Хрватској и да осетим све нелагодности и непријатности које су деведесетих година прошлог века погодиле војна лица и њихове породице у сецесионистичким републикама. И тада, живећи у страху и неизвесности, осетио сам бригу војске о нама, ниједног тренутка нисмо били остављени на милост и немилост оних који нас нису желели у својој близини. У Војној гимназији сам имао огромну подршку својих професора и другова, такав однос наставио се и на Војној академији и даље, током каријере. Данас имам стан, купљен на кредит, уз бенефиције које нам је Војска обезбедила и у потпуности сам уверен да не бих постигао ни део овога што јесам без подршке Војске и државе. Зато сам захвалан Војсци и држави и својим радом само враћам оно што сам добио. Сматрам да је то патриотизам. Максимално посвећивање изабраном послу и постизање жељених резултата у складу с уложеним трудом – каже Памучар.

Докторска дисертација потпуковника Драгана Памучара проглашена је за најбољу у Министарству одбране 2013. године. У два наврата (2017. и 2018. године) проглашен је за најбољег научног радника на Универзитету одбране, а његова истраживања, везана за области вештачке интелигенције, математичких модела за процес доношења одлука, neuro-fuzzy системе, примену различитих теорија неизвесности у моделовању система за подршку одлучивању, fuzzy и rough скупове, neutrosophic теорију, представљају научно поље којим суверено влада.
 
Истраживања и резултати потпуковника др Драгана Памучара, објављени у најцењенијим светским публикацијама, цитирани су више хиљада пута, тако да је он данас међу свега два одсто најцитиранијих, а тиме и најутицајнијих светских научника у тој области.
- Желео бих да поручим средњошколцима, будућим ученицима Војне гимназије и кадетима Војне академије да опредељење за војни позив отвара низ могућности да се изграде и у струци и науци. Бити део система одбране је била је и остала привилегија најбољих и најупорнијих, а сви ми који учествујемо у процесу образовања будућих официра сматрамо тај посао великом чашћу и радимо га са највећом посвећеношћу и задовољством. Надам се да ће међу мојим садашњим и будућим кадетима и постдипломцима бити оних који ће, осим изузетне војничке каријере, начинити и значајне искораке у науци на добробит наше Војске и наше Србије – каже потпуковник Памучар и позива младиће и девојке да искористе прилику и конкуришу за упис на Војну академију до краја марта ове године.
 
Више информација о актуелном конкурсу за упис на Војну академију, Медицински факултет ВМА, Војну гимназију и Стредњу стручну војну школу „1.300 каплара“ могу се пронаћи на сајту Министарства одбране.
photoФОТОГАЛЕРИЈА