Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.03.2022.

Naučnik svetskog glasa poziva srednjoškolce - upišite Vojnu akademiju



Vojne škole oduvek su, osim po svojoj tradiciji i ustrojstvu, bile poznate i po kvalitetu obrazovanja koje nude. Stručnost i posvećenost nastavnika i profesora koji prenose znanje učenicima Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole, kao i kadetima Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA odlučujući su faktor uspešnosti procesa izgradnje i oblikovanja budućih oficira Vojske Srbije.

Među nizom izuzetnih predavača na katedrama Vojne akademije izdvaja se potpukovnik vanredni profesor dr Dragan Pamučar jedan je od najuticajnijih svetskih eksperata u oblasti operacionih istraživanja, posebno u logistici i saobraćaju. Reč je o oficiru koji je tvorac brojnih originalnih algoritama kojima se optimizuju i racionalizuju logistički procesi u našoj Vojsci.

Budući kadeti Vojne akademije, ali i oni koji posle osnovnih nastave sa master i doktorskim studijama, imaće čast da slušaju predavanja jednog od najcitiranijih svetskih autoriteta u oblasti operacionih istraživanja. Potpukovnik Dragan Pamučar je na osnovnim studijama, u okviru studijskih programa Vojnosaobraćajno inženjerstvo i Logistika odbrane, nosilac predmeta Osnovi operacionih istraživanja, Tereti u transportu i Osnovi vodnog, vazdušnog i železničkog saobraćaja. Na master akademskim studijama nosilac je predmeta Operaciona istraživanja na studijskim programima Logistika odbrane i Menadžment u odbrani, dok je na doktorskim studijama nosilac premeta Metode optimizacije na studijskom programu Menadžment u odbrani.
 
Životni i profesionalni put potpukovnika dr Pamučara bio je prepun izazova, a Vojska je, kako sam ističe, organizacija koja mu je omogućila da razvije svoja znanja i postane naučnik svetskog glasa.
 
– Vojska mi je dala sve. Odrastao sam u porodici vojnog službenika, sudbina mi je bila da odrastam u Hrvatskoj i da osetim sve nelagodnosti i neprijatnosti koje su devedesetih godina prošlog veka pogodile vojna lica i njihove porodice u secesionističkim republikama. I tada, živeći u strahu i neizvesnosti, osetio sam brigu vojske o nama, nijednog trenutka nismo bili ostavljeni na milost i nemilost onih koji nas nisu želeli u svojoj blizini. U Vojnoj gimnaziji sam imao ogromnu podršku svojih profesora i drugova, takav odnos nastavio se i na Vojnoj akademiji i dalje, tokom karijere. Danas imam stan, kupljen na kredit, uz beneficije koje nam je Vojska obezbedila i u potpunosti sam uveren da ne bih postigao ni deo ovoga što jesam bez podrške Vojske i države. Zato sam zahvalan Vojsci i državi i svojim radom samo vraćam ono što sam dobio. Smatram da je to patriotizam. Maksimalno posvećivanje izabranom poslu i postizanje željenih rezultata u skladu s uloženim trudom – kaže Pamučar.

Doktorska disertacija potpukovnika Dragana Pamučara proglašena je za najbolju u Ministarstvu odbrane 2013. godine. U dva navrata (2017. i 2018. godine) proglašen je za najboljeg naučnog radnika na Univerzitetu odbrane, a njegova istraživanja, vezana za oblasti veštačke inteligencije, matematičkih modela za proces donošenja odluka, neuro-fuzzy sisteme, primenu različitih teorija neizvesnosti u modelovanju sistema za podršku odlučivanju, fuzzy i rough skupove, neutrosophic teoriju, predstavljaju naučno polje kojim suvereno vlada.
 
Istraživanja i rezultati potpukovnika dr Dragana Pamučara, objavljeni u najcenjenijim svetskim publikacijama, citirani su više hiljada puta, tako da je on danas među svega dva odsto najcitiranijih, a time i najuticajnijih svetskih naučnika u toj oblasti.
- Želeo bih da poručim srednjoškolcima, budućim učenicima Vojne gimnazije i kadetima Vojne akademije da opredeljenje za vojni poziv otvara niz mogućnosti da se izgrade i u struci i nauci. Biti deo sistema odbrane je bila je i ostala privilegija najboljih i najupornijih, a svi mi koji učestvujemo u procesu obrazovanja budućih oficira smatramo taj posao velikom čašću i radimo ga sa najvećom posvećenošću i zadovoljstvom. Nadam se da će među mojim sadašnjim i budućim kadetima i postdiplomcima biti onih koji će, osim izuzetne vojničke karijere, načiniti i značajne iskorake u nauci na dobrobit naše Vojske i naše Srbije – kaže potpukovnik Pamučar i poziva mladiće i devojke da iskoriste priliku i konkurišu za upis na Vojnu akademiju do kraja marta ove godine.
 
Više informacija o aktuelnom konkursu za upis na Vojnu akademiju, Medicinski fakultet VMA, Vojnu gimnaziju i Strednju stručnu vojnu školu „1.300 kaplara“ mogu se pronaći na sajtu Ministarstva odbrane.
photoFOTOGALERIJA