Министарство одбране Републике Србије
 
28.10.2021.

Одржан састанак годишње Конференције националних директора за наоружање



Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе, др Ненад Милорадовић, учествовао је на састанку Конференције националних директора за наоружање у седишту НАТО-a у Бриселу (Conference of National Armaments Directors - CNAD) у формату Платформе за достизање интероперабилности.
 
Састанку су присуствовaли национални директори и њихови заменици, представници чланица НАТО-а и већине партнерских земаља, НАТО организација и команди различитог нивоа, као и представници Европске одбрамбене агенције.
 
На пленарном делу састанка државама учесницама Платформе за достизање операбилности представљени су резултати рада CNAD у претходном периоду и правци даљег ангажовања. Указано је на могућности мултинационалне сарадње, посебно кроз учешће у пројектима високе видљивости (High Visibility Project-HVP) и размењена мишљења о значају иновација и примене нових технологија за одбрамбену индустрију и развој војних способности.
 
Састанак је представљао и платформу за непосредни дијалог на нивоу националних директора за наоружање. Помоћник министра одбране др Ненад Милорадовић је током активности обавио више билатералних разговора са националним директорима или заменицима директора за наоружање Шпаније, Француске, Италије, Словеније,  Мађарске, Румуније, Бугарске, Црне Горе и Грчке. Дискусије су биле усмерене на разматрање могућности сарадње у области одбрамбених технологија, односно заједничко ангажовање на пољу развоја производње и набавке наоружања. Сви наведени саговорници су истакли намеру да се сарадња у овој области са Србијом прошири, а номиновани су и конкретни пројекти од интереса страна на којима ће се радити у наредном периоду.