Министарство одбране Републике Србије
 
03.10.2021.

Обележен Дан сећања на страдале у Јајинцима



Делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић присуствовала је данас у Спомен парку „Јајинци“ државној церемонији обележавања Дана сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја у Другом светском рату.
 
Комеморација је почела у 11 сати, поздравом почасне јединице гарде Војске Србије, а након тога председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одала је почаст страдалима полагањем венаца код Споменика жртвама злогласног стратишта, уз звуке химне Боже правде, у извођењу оркестра Војске Србије.
 
Премијерка Брнабић истакла је да будућност припада онима који се најдаље и најдуже сећају прошлости.
 
– Поучени турбулентном историјом и страдањем нашег народа током 20. века Србија је данас чврсто опредељена за пут мира – рекла је Брнабић.
 
Церемонији су поред начелника Генералштаба са члановима колегијума и чланова колегијума министра одбране присуствовали ратни ветерани, преживели логораши као и потомци страдалих, а почаст страдалима полагањем белих ружа одали су и представници 38 страних амбасада у Србији.
 
Јајинци су највеће место страдања на територији окупиране Србије у Другом светском рату где су, према званичним, иако, највероватније непрецизним подацима, од лета 1941. до јесени 1943. године нацисти стрељали 80.000 Срба, Јевреја и Рома.
 
У Јајинцима су убијани мушкарци, жене, припадници Народноослободилачког покрета, антифашисти, али и насумично хапшени цивили, као део одмазде немачких окупаторских власти у Београду, која је донела проглас којим за сваког убијеног Немца мора бити убијено 100 цивила, а за сваког рањеног Немца, мора бити убијено 50 људи. У Јајинце су довођени и стрељани логораши из Бањичког логора и са Сајмишта.
 
Стрелиште у Јајинцима је пре Другог светског рата служило као "Школско стрелиште београдског гарнизона" војске Краљевине Југославије да би га немачке власти претвориле у простор за егзекуције.
 
Меморијални парк, у оквиру кога се налази и споменик страдалима, отворен је 20. октобра 1964. године, поводом 20. годишњице уласка партизанских снага у Београд.
 
Танјуг
photoФОТОГАЛЕРИЈА