Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.10.2021.

Obeležen Dan sećanja na stradale u Jajincima



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović prisustvovala je danas u Spomen parku „Jajinci“ državnoj ceremoniji obeležavanja Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Drugom svetskom ratu.
 
Komemoracija je počela u 11 sati, pozdravom počasne jedinice garde Vojske Srbije, a nakon toga predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić odala je počast stradalima polaganjem venaca kod Spomenika žrtvama zloglasnog stratišta, uz zvuke himne Bože pravde, u izvođenju orkestra Vojske Srbije.
 
Premijerka Brnabić istakla je da budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sećaju prošlosti.
 
– Poučeni turbulentnom istorijom i stradanjem našeg naroda tokom 20. veka Srbija je danas čvrsto opredeljena za put mira – rekla je Brnabić.
 
Ceremoniji su pored načelnika Generalštaba sa članovima kolegijuma i članova kolegijuma ministra odbrane prisustvovali ratni veterani, preživeli logoraši kao i potomci stradalih, a počast stradalima polaganjem belih ruža odali su i predstavnici 38 stranih ambasada u Srbiji.
 
Jajinci su najveće mesto stradanja na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu gde su, prema zvaničnim, iako, najverovatnije nepreciznim podacima, od leta 1941. do jeseni 1943. godine nacisti streljali 80.000 Srba, Jevreja i Roma.
 
U Jajincima su ubijani muškarci, žene, pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašisti, ali i nasumično hapšeni civili, kao deo odmazde nemačkih okupatorskih vlasti u Beogradu, koja je donela proglas kojim za svakog ubijenog Nemca mora biti ubijeno 100 civila, a za svakog ranjenog Nemca, mora biti ubijeno 50 ljudi. U Jajince su dovođeni i streljani logoraši iz Banjičkog logora i sa Sajmišta.
 
Strelište u Jajincima je pre Drugog svetskog rata služilo kao "Školsko strelište beogradskog garnizona" vojske Kraljevine Jugoslavije da bi ga nemačke vlasti pretvorile u prostor za egzekucije.
 
Memorijalni park, u okviru koga se nalazi i spomenik stradalima, otvoren je 20. oktobra 1964. godine, povodom 20. godišnjice ulaska partizanskih snaga u Beograd.
 
Tanjug
photoFOTOGALERIJA