Министарство одбране Републике Србије
 
14.09.2021.

Састанак министра Стефановића са извршним директором Европске одбрамбене агенције



На маргини Конференције министара одбране Грац формата у Кремсу у Аустрији потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са извршним директором Европске одбрамбене агенције Јиржијем Шедивијем.

Министар Стефановић је нагласио да је пуноправно чланство у Европској унији спољнополитички циљ Републике Србије, као и да је Министарство одбране опредељено за пројектну и програмску сарадњу са Европском одбрамбеном агенцијом, у циљу достизања технолошке модернизације Војске Србије али и јачања интероперабилности са чланицама ЕУ.

Шедиви је позвао Србију да размотри начине да искористи пун потенцијал до сада успостављених области сарадње, попут области хеликоптерске обуке, борбе против импровизованих експлозивних направа али и другим. Он је позвао министра Стефановића да у наредном периоду посети Европску одбрамбену агенцију.

Обострано су поздрављени напори усмерени ка успостављању Мултинационалног хеликоптерског центра за обуку у Синтри у Португалији, међу чије осниваче ће бити сврстана и Србија.