Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.09.2021.

Sastanak ministra Stefanovića sa izvršnim direktorom Evropske odbrambene agencije



Na margini Konferencije ministara odbrane Grac formata u Kremsu u Austriji potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa izvršnim direktorom Evropske odbrambene agencije Jiržijem Šedivijem.

Ministar Stefanović je naglasio da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički cilj Republike Srbije, kao i da je Ministarstvo odbrane opredeljeno za projektnu i programsku saradnju sa Evropskom odbrambenom agencijom, u cilju dostizanja tehnološke modernizacije Vojske Srbije ali i jačanja interoperabilnosti sa članicama EU.

Šedivi je pozvao Srbiju da razmotri načine da iskoristi pun potencijal do sada uspostavljenih oblasti saradnje, poput oblasti helikopterske obuke, borbe protiv improvizovanih eksplozivnih naprava ali i drugim. On je pozvao ministra Stefanovića da u narednom periodu poseti Evropsku odbrambenu agenciju.

Obostrano su pozdravljeni napori usmereni ka uspostavljanju Multinacionalnog helikopterskog centra za obuku u Sintri u Portugaliji, među čije osnivače će biti svrstana i Srbija.