Министарство одбране Републике Србије
 
10.09.2021.

Састанак министара одбране Србије и БиХ



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са министром одбране Босне и Херцеговине др Сифетом Поџићем који борави у званичној посети Србији.  Реч је о првој посети министра одбране БиХ нашој земљи од 2013. године, а током данашњих разговора најављена je и заједничка вежба која ће се одржати у октобру на Мањачи.  

По завршетку састанка две делегације, Стефановић је разговоре са министром Поџићем оценио као квалитетне и од значаја, како за развој односа између два министарства одбране, тако и за унапређење укупне регионалне сарадње.

- Заједнички рад на унапређењу наше војно-војне, војнообразовне и војноздравствене сарадње је од великог значаја. Сагласили смо се да сарадња у области одбране бележи позитиван тренд и карактеришу је бројне активности, али постоји простор за њено даље унапређење. Један од начина је и предстојећа прва заједничка вежба наших војски, која ће се у октобру одржати на Мањачи, а која ће показати и обученост наших војника, али и бити прилика да они размене искуства и уче једни од других – рекао је министар Стефановић.

Министар Стефановић се осврнуо и на изазове које је донео корона вирус, а који су показали колико је важно војно здравсто, али и наш АБХО центар. Како је навео, заједничке обуке у том погледу, долазак стручњака из Босне и Херцеговине у наш Центар у Крушевцу и размена искустава, свакако могу да помогну да наши народи буду боље заштићени.

- Мислим да таква врста сарадње у региону мора да постоји, јер само на такав начин можемо да гарантујемо стабилност. То јесте и политика Владе Републике Србије и председника Александра Вучића. Регионална стабилност гарантује и више инвеститора и јаче економије наших земаља. Чак и када се некада не слажемо око неких тема и када нисмо увек у сагласју, ми морамо да размишљамо о будућности. То је наш посао, да размишљамо о томе како да наше земље буду заштићене, како да наши грађани буду задовољни и како да захваљујући нашем раду имају квалитетнији живот – нагласио је министар Стефановић.

Србија жели чврсте и блиске односе са свим земљама у окружењу и зато ће настојати да развија регионалну сарадњу, истиче министар Стефановић и додаје да се Министарство одбране у свом домену искрено труди да допринесе таквој врсти сарадње.

Министар Стефановић је исказао задовољство што ће министар Поџић присуствовати сутрашњој свечаности поводом промоције најмлађих официра Војске Србије, међу којима ће бити и седам кадета из Босне и Херцеговине, школованих у Војној академији.

Заједничка вежба војски две земље на Мањачи биће прилика за поновни сусрет са колегом из Босне и Херцеговине, најавио је министар Стефановић.

- Договорили смо и узвратну посету током заједничке вежбе и то ће бити прилика да наставимо разговор о даљим трендовима наше сарадње. Очекујем да ће она већ у овој години имати тренд раста, као и да ће у наредним годинама наша војно-војна, војноздравствена, војнообразовна и свака друга сарадња бити на заиста високом нивоу – нагласио је министар Стефановић и захвалио министру Поџићу на посети, коју је оценио као добар подстицај за наставак  заједничке сарадње.

Министар одбране Босне и Херцеговине др Сифет Поџић подсетио је да сарадњу између министарстава одбране двеју земаља датира од 2005. године и да обухвата веома важне програме.

- Користим ову прилику да се захвалим Министарству одбране Србије што помажу Босни и Херцеговини у школовању наших официра. Нама је задовољство и част да ћемо сутра добити седам нових официра који су школовани на Војној академији у Београду. Желим да се захвалим и за сву помоћ коју Министарство одбране Србије пружа Министарству одбране Босне и Херцеговине и кроз друге облике сарадње и кроз вежбе. Недавно смо имали учешће једног вода наших војника на вежби на југу Србије, а у октобру је планирана вежба „Мањача 21", где ће Војска Србије доћи код нас, где ћемо заједнички реализовати вежбу - рекао је министар Поџић и оценио да су све то јако добри облици сарадње, који су за регион дефинитивно потребни.

Мимоилажења у појединим питањима из блиске историје треба оставити другима, да се њима баве, указује министар Поџић и истиче да од тога постоје преча посла.

- Постоје неке ствари из скорије историје око којих никада нећемо моћи имати заједнички став, а мислим да морамо имати заједнички став и да ова мимоилажења морамо оставити историчарима и неким другим институцијама да о томе разговарају. Ми, дефинитивно, имамо много пречих, глобалних претњи, са којима се заједнички морамо борити у овом региону. Мислим да су најбољи пример ове маске које носимо, а имамо и глобално загревање, миграциону кризу и тако даље. Са колегом Стефановићем сам разговарао о томе. Сви смо дефинитивно спремни да се окренемо борби против неких много озбиљнијих изазова, који не познају ни границе ни боју коже ни имена ни презимена, а ове ствари да полако заборављамо и остављамо прошлости – поручио је министар одбране Босне и Херцеговине.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.09.2021
mp4 (113,93 MB)
Дочек
10.09.2021
mp4 (219,26 MB)
Обраћање министра Стефановића
10.09.2021
mp4 (309,84 MB)
Обраћање министра одбране БиХ др Сифета Поџића